Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pies sąsiada robi podkopy pod siatką i wchodzi mi do woliery jak można go odstraszyć myślałem żeby na dole siatki rozprowadzić drut kolczasty czy to dobry pomysł?
Opublikowano
Z drutem to bym nie ryzykował, szkoda, żeby psu się coś stało. Ja miałem owczarka, który podkopywał się do sąsiada. Założyłem na płot na dwóch poziomach drut i podpiąłem pod to pastucha. Myślałeś o takim rozwiązaniu?
Opublikowano

Ja mam linię pastucha zamontowaną na zewnątrz, więc jeśli tak samo zrobisz to ptaki nawet nie będą miały styku z pastuchem.

Ogólnie, jakbyś się obawiał to zalecam w takim razie elektryzator ok. 1J , wtedy pies poczuje, a ptakom też nic nie bedzie ;)

Opublikowano

pastuch raczej odpada, bo po drugiej stronie siatki jest już działka sąsiada,

podmurówka trochę drogo wychodzi,

ale wymyśliłem, że wkopię siatkę wolierową z drutu w ziemie na jakieś pół metra i mam nadzieję, że to rozwiąże problem.

Opublikowano
Słuchaj,mam jeszcze jeden pomysł, mój kumpel ma takie ogrodzenie niewidzialne, że pies ma obroże i jak przejdzie wyznaczony teren to dostaje strzała przez elektrody w obroży. Nie do końca wiem jak to działa, ale w weekend się z nim widze to spróbuję się czegoś więcej dopytać. Może to by było dobre
Opublikowano

ta obroża odpada bo to pies sąsiada , więc ja mu obroży zakładał nie będę a sąsiad w coś takiego raczej nie zainwestuje,

dzisiaj wkopałem tą siatkę zobaczymy co z tego będzie.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Ta siatka to też dobry pomysł, ale drobne oczka i gruby drut, także kosztować też swoje będzie, a jak jakiś większy pies to i tak przejdzie, uwierzcie mi. Najlepszy sposób to chyba wylewka ze zbrojonego betonu, tutaj nie ma szans zeby sie podkopał :mrgreen: :mrgreen:
Opublikowano
Ja z doświadczenia wiem, że nawet niewielki pies jest w stanie sobie poradzić z siatką :), mój ledwo odrósł od ziemi a dziury w nowej porobił, jak do tej pory nie wiem, bo drut do najcieńszych nie należał, to była normalna siatka ogrodzeniowa. Myślę, ze zew natury go wzywał ;) Tez uważam, że najlepiej zrobić fundament betonowy, tez tak w końcu zrobiłem i pies przestał uciekać.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pio45

Pisałeś coś na temat niewidzialnego ogrodzenia ? Masz może jakieś informację odnośnie tego - jak to działa ?? Zaciekawiłem sie tym tematem - wydaje się to być dość sensowne tylko pytanie czy jest to proste w montażu i jak sie ma to na zmienne warunki pogodowe ?

Opublikowano

Jeśli chodzi o to niewidzialne ogrodzeni to bardzo dobre rozwiązanie, mój znajomy to ma. Przewód wystarczy wkopać w ziemię, albo jeśli masz jakieś kamienie czy coś takiego to schować go tam, chodzi o to żeby nie przeszkadzał i był niewidoczny. Trzeba pamiętać że obwód musi być zamknięty. Ogólnie warunki pogodowe nie mają wpływu, przewód jest izolowany.

Akurat znajomy ma nowofundlanda i ma to założone i pies trzyma się granic, więc jak najbardziej sprawdza się :D :D

Opublikowano
Chyba zdecyduję się jednak na tą obrożę. Nie mogę sobie poradzić z moim psem a nie chcę stawiać jakiś płotów. Czytałem też, że taka obroża to dobry element szkoleniowy - może dzięki temu się nauczy ;)
  • 1 rok później...
  • 1 rok później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Pomyślałeś o szkoleniu psa u wykwalifikowanego tresera? Można zwierzaka oduczyć takiego kopania, przynajmniej tak czytałem.

Tak, ale właściciel musiałby zapłacić za wizytę tresera u niego w domu i niejedną lekcje. Jeżeli będzie to ciężki przypadek, to powie jak wyżej inni "Paniee, podmurówkę Pan rób" :lol:

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano
Słuchajcie sama mam 4 husky, a to wiadomo mistrzowie wykopów, podkopów i ogólnie ucieczek. Dlatego w ziemię mam wkopane metalowe pręty, na sporów głebokość, bo 1,5 metra i sprawdzają się idealnie :)
  • 11 miesięcy temu...