gregor588 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 czym najlepiej czyścić i dezynfekować kurnik ? Cytuj
kunek Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 ja używam takiego proszku dezosan do suchej dezynfekcji Cytuj
stasiu77 Opublikowano 1 Września 2016 Opublikowano 1 Września 2016 Ja od pewnego czasu używam Virkon, sporządzam roztwór. A przy dezosanie (sucha dezynfekcja) dezynfekujesz gdy zwierzęta są w środku pomieszczenia? Cytuj
kunek Opublikowano 1 Września 2016 Opublikowano 1 Września 2016 ten środek jest nietoksyczny więc używam nawet przy zwierzętach, a przy virkonie zwierzęta przez jakiś czas pewnie nie mogą wchodzić Cytuj
stasiu77 Opublikowano 2 Września 2016 Opublikowano 2 Września 2016 Ja użyłem jednak jeszcze czegos innegov - swiecy dymnej. po uzyciu wystarczy godzina na wywietrzenie obiektu i wpuscilem juz zwierzaki Cytuj
gregor588 Opublikowano 2 Września 2016 Autor Opublikowano 2 Września 2016 a taka świeca to na jaką powierzchnię wystarczy? Cytuj
stasiu77 Opublikowano 3 Września 2016 Opublikowano 3 Września 2016 Ze świecy dymnej wydziela się dym , jak sama nazwa wskazuje, o właściwościach dezynfekujących, także trzeba tutaj uwzględnić kubaturę obiektu a nie powierzchnię. ja użyłem tej na 150 m3 i w zupelności jest wystarczająca, mam budynek 7 x 7 x 3 (tak w przybliżeniu) Cytuj
gregor588 Opublikowano 5 Września 2016 Autor Opublikowano 5 Września 2016 dzięki za podpowiedzi, chyba wypróbuję tą świecę Cytuj
gregor588 Opublikowano 22 Września 2016 Autor Opublikowano 22 Września 2016 słyszałem, że w Polsce jest afrykański pomór świń, czy choroba może atakować ptaki i czy warto używać mat dezynfekcyjnych żeby się przed tym zabezpieczyć? Cytuj
donald997 Opublikowano 23 Września 2016 Opublikowano 23 Września 2016 Ta choroba atakuje tylko świnie, ludzie czy inne zwierzęta mogą być jedynie nosicielami. Ale warto pamiętać o dezynfekcji nawet jeśli Twoje ptaki nie będą chore Cytuj
Pio45 Opublikowano 24 Września 2016 Opublikowano 24 Września 2016 Ale weterynaria szaleje ogólnie, bardzo sprawdzają i pilnują czy ludzie mają takie maty do dezynfekcji, a jak nie to kary nakładają .. u was tez tak jest? Cytuj
donald997 Opublikowano 27 Września 2016 Opublikowano 27 Września 2016 A duże masz kurniki że zamawiasz firmy do dezynfekcji?Samemu też można to ogarnąć, tak jak wspomniali poprzednicy - świeca dymna, lub oprysk np z virkonu, jeśli masz w kurnikach zamgławianie możesz zdezynfekować za pomocą dysz Cytuj
konrad123 Opublikowano 2 Października 2017 Opublikowano 2 Października 2017 Po co specjalna ekipa do dezynfekcji. Teraz są tak dobre środki i ogólnodostępne że samemu można spokojnie zdezynfekować. Tak jak mówicie wigor, virkon, świece wszystkie są bardzo dobre. Jeszcze Rapicid jest też fajny, bo ma właściwości myjące. Jest tego na rynku dużo. Cytuj
gregor588 Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Opublikowano 27 Listopada 2017 jak skutecznie przeprowadzić dezynfekcję zimą , podobno większość preparatów działa tylko w temperaturach dodatnich kilka lub kilkanaście stopni na plusie a przy niższych tracą swoje właściwości Cytuj
konrad123 Opublikowano 28 Listopada 2017 Opublikowano 28 Listopada 2017 Virkon tu się dobrze sprawdza nawet w niskich temperaturach Cytuj
stasiu77 Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 O dezynfekujących właściwościach virkony informuje nas jego charakterystyczny różowy kolor także bardzo łatwo to sprawdzić Cytuj
kunek Opublikowano 4 Grudnia 2017 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Virkon działa przy +4 stopniach , przy niższych podobnie jak inne środki traci swoje właściwości,w pomieszczeniach utrzymuje się raczej dodatnia temperatura więc nie ma problemu, ale jeżeli dezynfekcja miałaby być na zewnątrz to zimą trzeba wybrać odpowiedni dzień żeby było te kilka stopni na plusie Cytuj
rolniczka585 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 pewnie znów do lutego będzie bez mrozu a marzec kwiecień przymrozi. Ciekawe co przyniesie ta zima Cytuj
hunter Opublikowano 6 Grudnia 2017 Opublikowano 6 Grudnia 2017 słyszałem że styczeń ma być ładny. Ostatnimi laty zima zaskakuje. Mróz, śnieg w maju kto to widział. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi