Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem polegający na niewykluciu śię ani jednego pisklęcia w inkubatorze jest 24 dzień inkubacji i nadal nic temperatura wacha śię od 35do36 stopni jedynymi mankamentami podczas procesu inkubacji były w 2 dniu inkubacji wzros temperatury do 39 stopni i w usmym dniu spadek do 28stopni spowodowany przerwą w dostawie prądu

proszę o szybką odpowieć

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
temperatura powinna być w granicach 37-38 stopni, jak jest przerwa w dostawie prądu to inkubator można przykryć kocem i obłożyć butelkami z gorącą wodą żeby utrzymać ciepło , jak są zbyt duże wahania temperatury to nic się nie wylęgnie
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czyli jak będą wahania temperatury to nic może się nie wykluć już w ogóle?

Czy po prostu trzeba dłużej poczekać?

No, bo wtedy jajka są chyba do wyrzucenia jeśli wylęg się nie powiedzie.

Opublikowano
Kunek ma racje, raz czy dwa jeszcze wylęg powienien się udać. Ale jak notorycznie będą niedogrzane jaja to wogóle nic, do prawidłowego rozwoju zarodka musi być zapewniona temperatura i to dlatego.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
jak zabraknie zasilania, to warto obłożyć czymś ciepłym inkubator, raz miałem taką sytuację, że prądu nie było przez kilka godzin, to położyłem termofor nakryłem kocem i myślę że to coś dało, bo ładnie się wylęgły, ale spadek temperatury to naturalna sprawa, bo jak kura wysiaduje jajka to też nie siedzi cały tylko czasem schodzi
Opublikowano
Myślę, że w przypadku braku zasilania mógłby również przydać się koc termiczny. Koc ten zatrzymuje ciepło i dobrze izoluje. Złożony nie zajmuje prawie miejsca, więc warto mieć go pod ręką.
Opublikowano
Zależy też przez jaki czas jest ta awaria dostawy energii elektrycznej, czasem zdarza się, że kilkanaście godzin. Ale z reguły to ok 2-3 godz (przynajmniej u mnie) wtedy wystarczy ten koc lub termofor z ciepla woda :)
Opublikowano
Zawsze tez blisko grzejnika można postawić taki zawinięty w koc i inkubator. U mnie kiedyś pół dnia prądu nie było. Postawiłem koło piecyka inkubator, okryłem kocem i jakoś ta temperatura wewnątrz nie spadła dramatycznie. Wylęg też nie był po tej akcji najsłabszy bo 23 zdrowe pisklaki na 40 jaj.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Przy piecu znowu moze byc z kolei za gorąco. W każdym bądź razie trzeba pilnować żeby inku miał zapewnioną odpowiednią temp. w pomieszczeniu to jest główny parametr udanej inkubacji :D :D
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam. Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o bażanty. Nasza kurka - kura czubatka uparła się żeby wysiadywać jajka. Mąż podłożył jej 15 bażancich jaj.Siedzi na nich od 08 maja.Kilka wcześniej zostało wyrzuconych- nie były zalężone. Cztery ruszają się w ciepłej wodzie. Jednak nie zaczęły się wykluwać. Dziś jet 29 dzień od kiedy kurka je wysiaduje. Czy to normalne ? Co robić?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Średnio czas inkubacji jaj bażancich to 28 dni, ale no wiadomo to jest czysto teoretyczna liczba, może się zdarzyć, że będzie to tez 29-30 dzień. ALe jeśli w 29 dniu nic się nie dzieje to można już przypuszczać że coś jest nie tak i pisklaki nie wyklują się.. Może kwoka zaziębiła jaja?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja do pierwszej inkubacji sam zrobiłem inkubator :D Czytałem wiele wpisów po różnych forach. Jednakże nie byłem zadowolony z rezultatów aż w końcu kupiłem gotowy model (mój się zepsuł). O ile dobrze pamiętam wydałem za nowy inkubator ok 400zł z gwarancją. Mam go juz 1,5 roku i jak na razie wszystko gra :) A wracając do pytania -moniacha jak udał się wylęg ?
Opublikowano
Niestety u mnie też zdarzały się kwoki z instynktem i nic nie było z lęgów, mimo, że sprawdzałem, że zarodek był.... Teraz podkładam niektórym niezalężone, a lęgnę sztucznie w inkubatorze
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ja też lęgnę sztucznie. Naturalnie marne efekty, a szkoda. W sezonie przez burze nie mieliśmy prądu kilka godzin, ale tak jak koledzy powyżej termofor i koc i daliśmy radę, choć stres był. W przyszłym roku spróbuję jeszcze z przepiórkami.
  • 6 miesięcy temu...
  • 5 tygodni później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...