gregor588 Opublikowano 7 Marca 2016 Opublikowano 7 Marca 2016 czy dezynfekcja jaj ma duży wpływ na efektywność wylęgów? Cytuj
stasiu77 Opublikowano 7 Marca 2016 Opublikowano 7 Marca 2016 Zdania są podzielone, jedni uważają, że trzeba dezynfekować, drudzy z kolei że jest to nie potrzebne i ma negatywny wpływ na inkubowanie jaj. Moim zdaniem słuszne jest to drugie stwierdzenie, ponieważ faktycznie mycie jaja jakimś środkiem dezynfekującym jest szkodliwe, jak dla mnie jest to zbędne. Ja przecieram jajeczka przed inkubacją wilgotną szmatką i skuteczność inkubacji jest bardzo wysoka. Cytuj
kunek Opublikowano 31 Marca 2016 Opublikowano 31 Marca 2016 Jeżeli chodzi o jaja to uważam, że to nie jest konieczne, ale inkubator powinien być czyszczony i dezynfekowany przed rozpoczęciem inkubacji Cytuj
yesirel Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Myślę, że najlepsza tu będzie profesjonalna. A już całą pewnością tak będzie najskuteczniej. Cytuj
donald997 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Ale po co profesjonalna dezynfekcja dla kilkunastu lub kilkudziesięciu jajek no już bez przesady Wystarczy saszetka Virkonu nie ma co przesadzacProfesjonalna dezynfekcja może się nadawac do jakis wielków kurników chlewni itp... Cytuj
phasianus Opublikowano 16 Lutego 2017 Opublikowano 16 Lutego 2017 To ja dodam coś od siebie ;)Najlepiej zrobić roztwór 5g viroknu na 1l wody. Rozmieszać to w letniej wodzie. Jajka możemy włożyć na max. 15s do roztworu. Opcjonalnie możemy również zrobić mgiełkę i spryskać jajka. Jajek nie powinno się szorować i wybierać do sucha, ponieważ możemy zniszczyć ich naturalną barierę ochronną skorupy. Z zasady do inkubacji wybieramy tylko te czyste jaja, aby zapobiec ewentualnym rozwojom chorób typu salmonella. Cytuj
danielo22 Opublikowano 18 Lutego 2017 Opublikowano 18 Lutego 2017 Na pewno jakoś te jajka przydałoby się zdezynfekować, ponieważ na skorupce może się znajdować wiele bakterii.Są środki do pozbycia się bakterii, a jednocześnie łagodne i nie szkodzące zarodkowi w jaju. Cytuj
maryjanekmaryjanek Opublikowano 18 Lutego 2017 Opublikowano 18 Lutego 2017 Na efektywność wylęgów nie wpłynie, jeśli użyjesz odpowiednich środków.A jaja powinny byc czyszczone, żeby bakterie z zewnątrz skorupy nie przeniosły się na młode. Cytuj
donald997 Opublikowano 21 Lutego 2017 Opublikowano 21 Lutego 2017 No tak zgadza się ale nie trzeba moczyć w jakiś płynach, wystarczy wilgotna szmatka zamoczona w virkonie i tylko przetrzeć skorupkę Trzeba pamiętać żeby też inkubator był prawidło odkażony Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi