gregor588 Opublikowano 15 Lutego 2016 Opublikowano 15 Lutego 2016 Jak w temacie ile lat warto trzymać kurę? Zamierzam kupić około 10 kur niosek na użytek własny i ewentualnie dla obdarowania rodziny w jakim wieku kury niosą najwięcej jaj i kiedy efektywność zaczyna spadać? Cytuj
donald997 Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 Kury nioski najlepiej niosą przez pierwszy rok, w drugim roku też niosą ale już porównywalnie mniej niż w tym pierwszym, także po drugim roku możesz już je wyrzucić ALbo w drugim dokupić nowe do tych starych Cytuj
gregor588 Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Opublikowano 16 Lutego 2016 A ile jaj w miesiącu zniesie kura, bo chciałbym około 100 w miesiącu zbierać, czy 10 kur wystarczy? Cytuj
zigi69 Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 donald997 nie do końca prawdą jest że kury najlepiej niosą w pierwszym roku chyba ze mówisz o hodowli typowo fermowej gdzie ważna jest sztuka i wydajność a nie jakoś. W drugim roku nieśnoś kur wcale nie spada, jednak występuje przerwa w czasie pierzenia. Przy 10 kurach spokojnie 100 jajek w szczytowych okresach będziesz miał a nawet więcej. Najlepiej co roku po jednej dwie kury dokupować lub kluć sobie swoje, nadwyżka na rosół. Cytuj
gregor588 Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor Opublikowano 17 Lutego 2016 Super na początku marca zaczynam hodowlę, zobaczymy co z tego będzie. A za jakiś czas spróbuję wykluć coś swojego Cytuj
heronik Opublikowano 21 Lutego 2016 Opublikowano 21 Lutego 2016 zigi69 dobrze mówi bo z tym rokiem to nie do końca tak jest. Też mam kury i to się nie sprawdza. Może z tym, że jest ta przerwa w czasie pierzenia o czym wspomniano. Ja co roku po prostu dokupuję parę sztuk dla równowagi i jest ok. Cytuj
stasiu77 Opublikowano 11 Marca 2016 Opublikowano 11 Marca 2016 Zgodze sie z przdmowca moje kury co jakis czas robia sobie wolne od niesienia jajek, smieje sie ze je zwolnie Ale tak faktycznie jest. Ja zawsze dokupuje sobie wiosna nowe, zazwyczaj te starsze maja wtedy przerwy i tak sie jakos uzupelniaja wzajemnie Cytuj
Anzelm Opublikowano 31 Maja 2016 Opublikowano 31 Maja 2016 Ja dodatkowo obrączkuje kury. Każdy rok inny kolor. Wiem co po których sie spodziewać w kwestii niesienia jaj Cytuj
gregor588 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2016 z tym obrączkowaniem to dobry pomysł, też tak muszę zrobić Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi