barman345 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Opublikowano 15 Czerwca 2015 witam mam pytanie, wykluło mi się 13 młodych bażantów łownych i maja już nie cały tydzień i zdychają ,dlaczego ? i jest na to jakiś lek? proszę pomuzcie.. Cytuj
gaudi Opublikowano 16 Czerwca 2015 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Czy zapewniłeś im odpowiednie warunki? Chodzi mi o dostęp wody, pokarmu i temperaturę ? Cytuj
zigi69 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Opublikowano 16 Czerwca 2015 barman345 czemu nikt nie odpowiada? Ponieważ na tak zdane pytanie ciężko jest odpowiedzieć. Nie napisałeś żadnych szczegółów dotyczących tych bażantów. Przyczyn może być wiele: karmienie młodych bażantów, karmienie dorosłych bażantów, zła inkubacja, złe warunki w których są trzymane, zła temperatura itd. Właściwie o wszystkim przeczytasz na ty forum. Cytuj
barman345 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2015 gaudi tak zapewniałem im dobre warunki miały ciepło bo trzymałem ich pod zarówną i jadły karmę dla bazantów ( proso nasiona jakiś krzewów i mielona pokrzywa) a piły ciepłą wode ale duzo im nie dawałem. Cytuj
barman345 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2015 zigi69 szczegóły tak no to jak przykrywam ich kocem to jest wszystko okey a jak wstaje rano i chce im dac jeśc i pić to już nie zyje to jak moge jakiś szczegół napisac,a tak to juz bazanty maja tydzien i z 13 juz jest 5 , to mam taką mieszankę ,ale co mogłem popełnić zle przy inkubacji?, po mojemu to warunki maja dobre bo są w skrzynce takiej niskiej i grzeję ich żarówka ( taka kwoka zwaną) juz czytałem i do tego sie stosuję ale to nie pomaga. I co jeszcze do jedzenia to daje im troche kączyny z trawą. Cytuj
zigi69 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Po pierwsze czy ich czasami nie przegrzewasz? Jak rozumiem nakrywasz pudełko w którym świeci się żarówka kocem? Po drugie według mnie nie masz braki w pokarmie. Nie podajesz białka zwierzęcego, można go zastąpić paszą. Po drugie nie podajesz witamin, najlepsze są rozpuszczalne w wodzie. Po trzecie nie wyczytałem nigdzie czy podajesz im piasek. Inkubacja no po pierwsze wsadziłeś jajka które dosyć długo leżały, po drugie czy były obracane w czasie oczekiwania na inkubację, po trzecie czy inkubator był dobrze zdezynfekowany, czy nie było problemów z spadkiem temperatury, wilgotności. A w ogóle to czy stado od którego masz jajka było odpowiednio karmione. Cytuj
barman345 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2015 zigi69 przegrzewać ich ie przegrzewam bo mam termometr i cały czas jest na 36.8C tak są w pudełku i przygrywam ich kocem ale w tedy temperatura jest na 32.0C, braku nie mam daję im pasze a co do witamin to wode z polfamixem dla młodych,nie piasku im nie dawałem tylko takiej ziemi ( z lasu) suchej i on sobie to diubały , długo to nie lezały bo ja wziołem je od wujka i zaraz nasadziłem,tak były 3 razy dziennie,to zanczy tak przed tym gdy ich włozyłem do inkubatora to wyczyściłem go dobrze, nie temperatura była taka sam czyli 37.6C wilgotność to była 52%, chyba było a dokładnie to były karmione jak na wolnosci. Cytuj
barman345 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2015 jeszcze zaobserwowałem ze jak są już nie żywe to mają takie fioletowe paznokcie i kolana Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi