Akkio Opublikowano 8 Maja 2015 Opublikowano 8 Maja 2015 Witam Tak jak napisałem już w temacie mam problem z inkubowaniem bażantów łownych. Mam dosyć stary inkubator około 10 letni. Kiedyś gdy bażanty miał mój tata to właśnie z niego korzystał i wszystko mu się udawało znakomicie. Po dłuższej przerwie postanowiłem się zainteresować bażantami i wznowić hodowlę założyłem sobie stado bażantów łownych i to właśnie z nimi mam problem. Zanim założyłem jaj bażantów to włożyłem 8 jaj od karzełków łapciatych żeby sprawdzić czy inkubator działa poprawnie gdyż jest on dosyć stary a nie ma w nim żadnych czujników temperatury wilgotności i termometrów. Wyniki były świetne z 8 jaj 2 były czyste a sześć dobre i wszystkie sześć się wylęgło tylko 2 dni przed terminem. Miesiąc temu założyłem 10 jaj bażantów robiłem wszystko tak samo i wykluł się tylko jeden pisklak i to 3 dni przed terminem. Gdy rozbijałem pozostałe niewyklute jaj były w nich dosyć duże już pisklaki i trochę żółtka a tylko jedno jaj było czyste. Mógłby mi ktoś powiedzieć co jest nie tak?? Pozamawiałem już czujniki temperatury i wilgotności i czekam na nie. Na razie jak mierzyłem temperaturę termometrem lekarskim to różnie pokazywał raz 37,9 raz 38,3. i to w różnych miejscach inkubatora. Proszę o pomoc i rady gdyż za parę dni mają mi się kluć kolejne założone jaj po tych co były pierwsze. Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 11 Maja 2015 Opublikowano 11 Maja 2015 Bez sprawdzenia rzeczywistej temperatury i wilgotności nie ma co się wypowiadać raczej. Cytuj
Akkio Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Opublikowano 11 Maja 2015 No na razie mierzę temperaturę termometrem lekarskim i tak jak w temacie napisałem wczoraj zaczęły się kluć te drugie jaja co założyłem po tych pierwszych i o dziwo z 14 jaj już wylęgło się 6 bażantów. Jedno już wyrzuciłem bo było pęknięte i też był tam mały bażant i sporo żółtka. Dalej też czekam na czujniki temperatury i wilgotności które zamawiałem i napisze jakie będą pomiary gdy już je zastosuje w inkubatorze. Cytuj
Akkio Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Opublikowano 11 Maja 2015 Już widzę swoje błędy w postaci zbyt małej wilgotności i zbyt wysokiej temperatury która wynosi około 38,5 a wilgotność na poziomie 40% Tyle na razie wywnioskowałem po założeniu dzisiaj czujników. Cytuj
zyga7 Opublikowano 4 Lutego 2016 Opublikowano 4 Lutego 2016 Dla bażanta okres inkubacji trwa 23-27 dni, temperatura inkubacji powinna wynosić 37,3 st. Celsjusza, a wilgotność względna 40-50%RH. Także jak widać wilgotnośc była ok, tylko temperatura za wysoka, tym bardziej jak mówiłeś że w każdej części inkubatora jest inna temperatura. Może lepiej zainwestować w jakiś nowy? Skoro i tak inkubujesz małą ilość jaj, także to nie będzie jakiś duży koszt, przynajmniej będziesz miał pewność że wszystko jest ok i nie zmarnujesz jajeczek. Do tego teraz te nowoczesne inkubatory posiadaja wyświetlacze LCD, na których wyświetlana jest aktualna temperatura oraz wilgotność, dlatego masz możliwość ciagłej kontroli przebiegu inkubacji.Pozdrawiam Cytuj
donald997 Opublikowano 10 Lutego 2016 Opublikowano 10 Lutego 2016 A jaki inkubator polecacie7? Na kilka lub ewentualnie kilkanaście jaj? Nie za drogi Cytuj
kunek Opublikowano 10 Lutego 2016 Opublikowano 10 Lutego 2016 http://www.hodowlany.pl/i1063_Inkubator_z_klujnikiem_iBator_HOME_60.html , ten inkubator jest stosunkowo niedrogi, w dodatku całkiem pojemny Cytuj
donald997 Opublikowano 11 Lutego 2016 Opublikowano 11 Lutego 2016 60 jaj to stanowczo za duży, a jakiś inny polecacie tak d max. 30 jaj?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi