tive Opublikowano 21 Grudnia 2014 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Witam jestem zainteresowany kupnem inkubatora nie mam wielkich wymagań co do sprzętu Inkubator wybiorę na allegro czy warto go kupić ???Ten model opisany jest tutaj: https://forum.bazanty.pl/post11511.html#p11511 Cytuj
sputnik Opublikowano 30 Grudnia 2014 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Koledzy z forum opisują ten sam model w innym temacie: http://forum.bazanty.pl/post10239.html#p10239 Cytuj
galazkairek Opublikowano 11 Stycznia 2015 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Witam !Inkubator bardzo dobrej jakości i sprawności ( 90 % skuteczności lęgowej), tylko trzeba zwrócić uwagę na średnice jaj. Standardowa taca półautomatyczna jest za duża na jaja bażancie (idealna na kurze) a dodatkowa na rynku jest za mała (idealna na przepiurcze) to jest minus. Ja rozwiązałem ten problem umieszczając jaja w wytłaczankach plastikowych i przekręcam całe wytłaczanki ręcznie. Plusem i to znacznym jest możliwość rozbudowy o kolejny segment. Jeśli zależy koledze na ilości jaj to ten inkubator jest wręcz idealny, ale jeśli chodzi o wygodę to nie polecam. Oceniam z autopsji. Pozdrawiam Cytuj
shax178 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Koledzy z forum opisują ten sam model w innym temacie: http://forum.bazanty.pl/post10239.html#p10239Niestety ale to nie jest ten sam inkubator. W powyższym wątku poruszany jest temat inkubatora Ibator Home 60. Cytuj
sputnik Opublikowano 20 Stycznia 2015 Opublikowano 20 Stycznia 2015 To prawda, jednak w praktyce widzę, że to dwa takie same urządzenia różniące się kolorem Cytuj
shax178 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Opublikowano 20 Stycznia 2015 To prawda, jednak w praktyce widzę, że to dwa takie same urządzenia różniące się kolorem Nie wiem jak to jest w praktyce, ale trochę powątpiewam:) Poza tym należy wziąć pod uwagę że przedstawiony w tym wątku inkubator wyposażony jest dodatkowo w higrometr i termometr, co powinno zwiększyć jego cenę a nie zmniejszyć. Przypuszczam, że w tym przypadku jednak cena przedkłada się na jakość. Cytuj
galazkairek Opublikowano 13 Lutego 2015 Opublikowano 13 Lutego 2015 Witam !Przebadałem sprawę dogłębnie, gdyż rozglądałem się za przystawką do takiego modelu ... ale podjęłem temat własnej produkcji opartej na lodówce. Inkubatory są tego samego producenta różnią się tylko nalepką dystrybutora . Cytuj
konrad.klawikowski Opublikowano 22 Lutego 2015 Opublikowano 22 Lutego 2015 witam czytając wiem że nie masz dużych wymagań sprzętowych ale polecam stronę backyardchickens.com gdyż automatyczne inkubatory to koszty ok.128$-384zł Cytuj
galazkairek Opublikowano 23 Lutego 2015 Opublikowano 23 Lutego 2015 Witam !Sprzęt "BRINSEA" to mercedes wśród inkubatorów, ale niestety cena również jest mercedesowska. Pełna automatyka parametrów lęgowych to bardzo duży komfort - ręce w kieszeń i robota sama się robi, przy obsłudze manualnej trzeba przynajmniej raz dziennie, a najlepiej dwa lub trzy rotować jaja i kontrolować stan wody dla optymalnej wilgotności w komorze lęgowej. Coś za coś, a i satysfakcja jest bez cenna jak się samemu coś wykona . Ja bazuję na materiałach z recyklingu, także i ochrona środowiska jest w to zaangażowana - pomniejszenie kosztów to też duży atut, a można rzec że w sumie główn y. Do swojej produkcji zakupiłem tylko grzałkę, termoregulator i higrometr, reszta to elementy z odzysku. Moja wspaniała Żona cieszy się że nie smęce w domu i dzieciaki są zadowolone bo mają prawie na wyłączność internet i "stary" się nie czepia - czyli wilk syty i owca cała, a jak się synowi nudzi i obrobi się z nauką to mi pomaga zmyślnymi rozwiązaniami technicznymi, a i coś przytrzyma fizycznie. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi