DANIELO Opublikowano 17 Listopada 2014 Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) WITAM wszystkich hodowców . Wraz z nadchodzącym przyszłym rokiem i nowym sezonem w mojej hodowli bażantów mam zamiar zacząć hodować też kuropatwy. Ale nie mając żadnego doświadczenia z tym ptakiem prosił bym o kilka porad , jak się ją hoduje. jak zapobiegać przed chorobami itp. POZDRAWIAM wszystkich miłośników bażantów i kuropatw . LICZĘ NA WASZE POSTY. Edytowane 18 Listopada 2014 przez sputnik Duże litery Cytuj
sputnik Opublikowano 18 Listopada 2014 Opublikowano 18 Listopada 2014 Witaj, to ja może zacznę od ważnej rzeczy, mianowicie hodowla kuropatw wymaga pozwolenia od wojewody czy starosty. Nie jestem specjalistą w kwestii kuropatw, jednak wiem, że są to ptaki monogamiczne co w praktyce znaczy, że łączą się w pary. Czyli będziesz musiał mieć 1 kurka + 1 kogut w jednej klatce. Hodowla tych ptaków jest na pewno trudniejsza niż bażantów. Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 19 Listopada 2014 Opublikowano 19 Listopada 2014 Miałem kiedyś kuropatwy i mogę tylko powiedzieć, że trzymanie ich w wolierze z bażantami to nie jest dobry pomysł. Cytuj
DANIELO Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Opublikowano 20 Listopada 2014 Chcę im zrobić osobną woliere o wymiarach 1m może Max 1,5m na 2m w zabudowie szeregowej każda a chcę ich zrobić na początek 3 takie woliery. Słyszałem że minimum trzeba trzymać 2 pary wtedy lepiej się chowają. A jak choroby itp. Ile kosztuje takie pozwolenie, trudno je dostać? Cytuj
gaudi Opublikowano 20 Listopada 2014 Opublikowano 20 Listopada 2014 Jak z pozwoleniem to nie mam informacji, ale nie wiem czy wolierki dla kuropatw to dobry pomysł. Duży wydatek z pewnością będziesz miał taniej i lepiej będzie się hodować je w niewielkich klatkach. Cytuj
DANIELO Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Opublikowano 20 Listopada 2014 Jakie masz namysli Klatki? Jakie wymiary itp. Chodowsles w ten sposób. Cytuj
sputnik Opublikowano 21 Listopada 2014 Opublikowano 21 Listopada 2014 Znajomy trzymał kuropatwy w niewielkich wolierkach ok. 4 m2. Na bokach siatka stalowa z drobnym a na górę siatka polietylenowa, żeby spłoszone ptaki nie rozbijały sobie głów. Wolierki te nie były tak wysokie jak dla bażantów. Cytuj
DANIELO Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Opublikowano 21 Listopada 2014 Ja też mam zamiar zrobić niewielką woliere dla 1 pary myślę zrobić coś koło 3 m kwadratowych. Myślę że na parę to wystarczy. A jak mu się chowały? Cytuj
sputnik Opublikowano 22 Listopada 2014 Opublikowano 22 Listopada 2014 Ogólnie dobrze, z jedną parką miał problem, bo nie dawała jajek, nie wiem czy źle sparowane miał czy co ... Cytuj
DANIELO Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Opublikowano 22 Listopada 2014 A jak mogę wiedzieć to ile miałeś par i jaki jest z tego wyleg. Ja nie liczę tego żeby zarobić majątek na nich chodzi mi o czystą przyjemność i hobby.Bo w przyszłości chce zrobić wielką woliere dla bażantów lownych Coś koło 20m na50 m i chodowac w warunkach zbliżonych do naturalnych. I z czasem zrobić też dla kuropatw. Cytuj
sputnik Opublikowano 25 Listopada 2014 Opublikowano 25 Listopada 2014 A jak mogę wiedzieć to ile miałeś par i jaki jest z tego wyleg. Ja nie liczę tego żeby zarobić majątek na nich chodzi mi o czystą przyjemność i hobby.Bo w przyszłości chce zrobić wielką woliere dla bażantów lownych Coś koło 20m na50 m i chodowac w warunkach zbliżonych do naturalnych. I z czasem zrobić też dla kuropatw. Danielo - to nie ja miałem te kuropatwy, tylko znajomy i to było już dość dawno temu, także szczegółów nie znam niestety Cytuj
DANIELO Opublikowano 13 Października 2015 Autor Opublikowano 13 Października 2015 Witam i pozdrawiam wszystkich hodowców kuropatw i bazantow. Tak jak pisałem na samym początku postu chce zacząć chodowac kuropatwy. Może pomożecie mi koledzy jak lepiej chodowac kuropatwy w niewielkich klatkach tak jak na fermach czy lepiej zrobić małą wolierke do każdej pary i wysypac ja piaskiem tak jak to się robi bazanta. Dowiadywalem się już od różnych źródeł jak lepiej je chodowac ale co chodowca to inna teoria. Może macie jakąś praktykę i mi pomożecie, z góry dziękuję. Cytuj
DANIELO Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Opublikowano 14 Marca 2016 Kupie koguta kuropatwy polnej, proszę pisać a napewno się dogadamy. Cytuj
DANIELO Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Opublikowano 30 Listopada 2016 Witam, mam pytanie odnośnie inkubacji jaj kuropatw. Może ktoś z was ma jakieś większe doświadczenie z inkubacji tych jaj. Mi w tym roku ogólnie bardzo kiepsko się kluly, zastanawiam się czy to jest wina inkubacji czy żywienia. Może ktoś coś doradzi. Cytuj
kunek Opublikowano 1 Grudnia 2016 Opublikowano 1 Grudnia 2016 powodów może być kilka, jeżeli chodzi o inkubację to jajka trzeba obracać 3 razy dziennie, temperatura powinna być ustawiona na niecałe 38 stopni, wilgotność 40-45%, na 3-4 dni przed kluciem, czyli po 20 dniach trzeba zwiększyć wilgotność na 70 %. przed włożeniem do inkubatora trzeba sprawdzić prześwietlarką czy jajko jest zalężone Cytuj
DANIELO Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2016 Klules w takich parametrach i obrscales jajka 3 razy na dobę, wszędzie piszą żeby utrzymywać wilgotność na poziomie 55 %.?. Ja obracalem jajka 2 razy i utrzymywalem 55% ale kiepsko się kluly. Masz może jakiś dobry owoskop co byś mógł polecić. Cytuj
kunek Opublikowano 8 Grudnia 2016 Opublikowano 8 Grudnia 2016 mam prześwietlarkę Super Flash i jest ok Cytuj
DANIELO Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2016 Widać w jajku zarodek przed włożeniem do inkubatora? A jak z tymi parametrami co pisałem Cytuj
stasiu77 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Przed włożeniem do inkubatora nie zobaczysz jeszcze zarodku przez owoskop. Prześwietla się dopiero tydzień od włożenia do inkubatora. Wtedy eliminujesz tzw "martwe" jaja Cytuj
DANIELO Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2016 Tez tak myślałem ze dopiero widac po tygodniu zarodek , tak samo jak w przypadku jaj kurzych ja je prześwitlam po 10 dniach . Jak lepiej jest hoować kuropatwy, w klatkach czy lepiej w wolierach ? Cytuj
nnadam Opublikowano 16 Grudnia 2016 Opublikowano 16 Grudnia 2016 jaką siatkę polecacie na wolierę, jakaś elastyczna z polietylenu czy zgrzewane raczej? Cytuj
kunek Opublikowano 19 Grudnia 2016 Opublikowano 19 Grudnia 2016 na górę polietylenową z oczkiem 4 lub 6 cm, na boki druciana z oczkiem 2,5 cm Cytuj
stasiu77 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Na górę lepsza polietylenowa zdecydowanie - możesz ją dowolnie formować , podsylam zdjecie w zalaczniku Cytuj
DANIELO Opublikowano 7 Marca 2018 Autor Opublikowano 7 Marca 2018 Ktoś ma może koguty kuropatwy szarej polskiej na sprzedaż??? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi