Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
WITAM wszystkich hodowców . Wraz z nadchodzącym przyszłym rokiem i nowym sezonem w mojej hodowli bażantów mam zamiar zacząć hodować też kuropatwy. Ale nie mając żadnego doświadczenia z tym ptakiem prosił bym o kilka porad , jak się ją hoduje. jak zapobiegać przed chorobami itp. POZDRAWIAM wszystkich miłośników bażantów i kuropatw . LICZĘ NA WASZE POSTY. Edytowane przez sputnik
Duże litery
Opublikowano
Witaj, to ja może zacznę od ważnej rzeczy, mianowicie hodowla kuropatw wymaga pozwolenia od wojewody czy starosty. Nie jestem specjalistą w kwestii kuropatw, jednak wiem, że są to ptaki monogamiczne co w praktyce znaczy, że łączą się w pary. Czyli będziesz musiał mieć 1 kurka + 1 kogut w jednej klatce. Hodowla tych ptaków jest na pewno trudniejsza niż bażantów.
Opublikowano
Chcę im zrobić osobną woliere o wymiarach 1m może Max 1,5m na 2m w zabudowie szeregowej każda a chcę ich zrobić na początek 3 takie woliery. Słyszałem że minimum trzeba trzymać 2 pary wtedy lepiej się chowają. A jak choroby itp. Ile kosztuje takie pozwolenie, trudno je dostać?
Opublikowano
Jak z pozwoleniem to nie mam informacji, ale nie wiem czy wolierki dla kuropatw to dobry pomysł. Duży wydatek z pewnością będziesz miał taniej i lepiej będzie się hodować je w niewielkich klatkach.
Opublikowano
Znajomy trzymał kuropatwy w niewielkich wolierkach ok. 4 m2. Na bokach siatka stalowa z drobnym a na górę siatka polietylenowa, żeby spłoszone ptaki nie rozbijały sobie głów. Wolierki te nie były tak wysokie jak dla bażantów.
Opublikowano
A jak mogę wiedzieć to ile miałeś par i jaki jest z tego wyleg. Ja nie liczę tego żeby zarobić majątek na nich chodzi mi o czystą przyjemność i hobby.Bo w przyszłości chce zrobić wielką woliere dla bażantów lownych Coś koło 20m na50 m i chodowac w warunkach zbliżonych do naturalnych. I z czasem zrobić też dla kuropatw.
Opublikowano
A jak mogę wiedzieć to ile miałeś par i jaki jest z tego wyleg. Ja nie liczę tego żeby zarobić majątek na nich chodzi mi o czystą przyjemność i hobby.Bo w przyszłości chce zrobić wielką woliere dla bażantów lownych Coś koło 20m na50 m i chodowac w warunkach zbliżonych do naturalnych. I z czasem zrobić też dla kuropatw.

Danielo - to nie ja miałem te kuropatwy, tylko znajomy i to było już dość dawno temu, także szczegółów nie znam niestety :|

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam i pozdrawiam wszystkich hodowców kuropatw i bazantow. Tak jak pisałem na samym początku postu chce zacząć chodowac kuropatwy. Może pomożecie mi koledzy jak lepiej chodowac kuropatwy w niewielkich klatkach tak jak na fermach czy lepiej zrobić małą wolierke do każdej pary i wysypac ja piaskiem tak jak to się robi bazanta. Dowiadywalem się już od różnych źródeł jak lepiej je chodowac ale co chodowca to inna teoria. Może macie jakąś praktykę i mi pomożecie, z góry dziękuję.
  • 5 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam, mam pytanie odnośnie inkubacji jaj kuropatw. Może ktoś z was ma jakieś większe doświadczenie z inkubacji tych jaj. Mi w tym roku ogólnie bardzo kiepsko się kluly, zastanawiam się czy to jest wina inkubacji czy żywienia. Może ktoś coś doradzi.
Opublikowano
powodów może być kilka, jeżeli chodzi o inkubację to jajka trzeba obracać 3 razy dziennie, temperatura powinna być ustawiona na niecałe 38 stopni, wilgotność 40-45%, na 3-4 dni przed kluciem, czyli po 20 dniach trzeba zwiększyć wilgotność na 70 %. przed włożeniem do inkubatora trzeba sprawdzić prześwietlarką czy jajko jest zalężone
Opublikowano
Klules w takich parametrach i obrscales jajka 3 razy na dobę, wszędzie piszą żeby utrzymywać wilgotność na poziomie 55 %.?. Ja obracalem jajka 2 razy i utrzymywalem 55% ale kiepsko się kluly. Masz może jakiś dobry owoskop co byś mógł polecić.
Opublikowano
Tez tak myślałem ze dopiero widac po tygodniu zarodek , tak samo jak w przypadku jaj kurzych ja je prześwitlam po 10 dniach . Jak lepiej jest hoować kuropatwy, w klatkach czy lepiej w wolierach ?
  • 1 rok później...