gaudi Opublikowano 5 Listopada 2014 Opublikowano 5 Listopada 2014 witam kolegów, czy możecie mi poradzić jaki system pojenia bażantów najlepiej się sprawdzi:- system pojenia dzwonowy- system pojenia kropelkowy- system pojenia kubeczkowy - system pojenia miseczkowy Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 7 Listopada 2014 Opublikowano 7 Listopada 2014 Kolego, ja bym Ci polecał linie pojenia kropelkowe z smoczkami i miseczkami pod spodem. System ten jest bardzo łatwy w utrzymaniu i dobrze się sprawdza. Tutaj znajdziesz więcej info - systemy pojenia LUBING http://www.fermo.pl/zdjecie-max-4,288,2040-linia-do-pojenia-drobiu-premium-cup-6-dlugosc-2-mb.jpg Cytuj
gaudi Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Opublikowano 8 Listopada 2014 Dzięki za odpowiedź. Czy musi w tym systemie być redukcja ciśnienia wody? Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 10 Listopada 2014 Opublikowano 10 Listopada 2014 Tak musi być zredukowane ciśnienie. Ja jak mam 6 metrów linii to nie kupowałem reduktora ciśnienia, tylko zasobnik z pływakiem, który znajduje się ponad poziomem linii pojenia, uzupełnia się automatycznie (tak jak w spłuczce) i cały mój system działa na zasadzie grawitacyjnej. Cytuj
fisherman Opublikowano 12 Listopada 2014 Opublikowano 12 Listopada 2014 Ja mam inny system na takich miseczkach ze sprężynką: http://www.hodowlany.pl/Towary/49/698_2.jpg Poidła miseczkowe sprawdzają się także z przepiórkami. Cytuj
gaudi Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Opublikowano 13 Listopada 2014 A co powiecie koledzy o dzwonowych pojnikach? Cytuj
janek Opublikowano 14 Listopada 2014 Opublikowano 14 Listopada 2014 Też się pewnie sprawdzać będą, ja dla kur jest stosowałem. Też redukcja ciśnienia musi być. Może jest trochę więcej pracy i czyszczenia niż przy linii kropelkowej. Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 17 Listopada 2014 Opublikowano 17 Listopada 2014 Według mnie też łatwiejsza w utrzymaniu i nawet chyba w montażu jest linia kropelkowa, poniżej masz prosty schemat. Możesz oczywiście zastąpić reduktor, zwykłym zasobnikiem i zasilaniem grawitacyjnym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi