Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie!

Zapoczątkowałem nowy temat na temat odchowalników w pierwszym okresie życia bażanciontek. Temat jeszcze nie poruszony a jest to istotne urządzenie hodowlane. Zatem kilka pytań na początek:

Jaki kupić ?

Czy zrobić jak A. Sodowy czyli samemu ?

Jakieś projekty, zdjęcia pomysły itp. ?

Sam osobiście używam plastikowej skrzynki po warzywach czy chlebie z oprawką i metalowym promiennikiem na żarówkę a to wszystko przykryte jest kratkami od lodówki.

Pozdrawiam.

Edytowane przez sputnik
Duże litery
Opublikowano

Budowa odchowalnika jest stosunkowa prosta w porównaniu do budowy inkubatora. Potrzebujemy w zależności od ilości skrzyneczkę/karton lub coś co posłuży nam za panele przy większej ilości ptaków. Potrzebne będą też:

- oprawa promiennikowa z żarówką

- poidełko

- karmidełko

- opcjonalnie kratka zgrzewana z bardzo małym oczkiem, żeby odchody spadały na dół

Jeżeli o czymś zapomniałem, pisać! :)

Opublikowano

Witajcie !

Koledzy, na etapie paneli separacyjnych, kartonów, skrzynek itp. zatrzymałem się teraz. Mam wypuszczone dwa legi do dużej woliery, co prawda nie są to imponujące ilości ale pierwszy sukces jest (1 - zostały 3 sztuki, mają 8 tygodni , 2- 9 sztuk 5-cio tygodniowych), niestety straty spowodowane zostały przez moją niewiedzę, niecierpliwość i brak pokory ( powinno być ok 30 - 40 bażanciontek). "Zbliża się zima i czas pomyśleć o zajęciu na długie wieczory" dlatego też zwracam się z wnioskiem o jakieś pomysły i rozwiązania konstrukcyjne i inne takie tam cuda wianki, bo co kilka głów to nie jedna. Jakiś tam pomysł lub zalążek pomysłu mam ale chętnie skorzystam z doświadczeń bardziej zorientowanych w tym zagadnieniu i zastosuję w swojej konstrukcji. Dlatego też proszę o zdjęcia, rysunki ( niekoniecznie techniczne ), a tak nawiasem mówiąc to po prostu proponuje Kolegom uczestnikom tego forum pochwalić się swoją twórczością ( nie tylko dla zaszczytów i słów glorii ). Oglądałem na konkurencyjnym forum podobny temat, ale nie podobało mi się redagowanie i ogólny bałagan i dlatego zaproponowałem ten temat i mam nadzieje iż rozwinie się również na inne urządzenia i infrastrukturę hodowlaną. taki kącik A. Słodowego - bażanciego konstruktora lub bażanci spryciarze czyli zrób to sam :idea: . Podkreślam iż może to pomóc wielu początkującym entuzjastom, hodowcom i hobbystom w samodzielnych rękodziełach i "sztuce" użytkowej oraz w oszczędnościach finansowych przeznaczanych na założenie lub rozwijanie swoich przedsięwzięć. :lol: :roll: czyli przyjemne z pożytecznym. Pozdrawiam !! :mrgreen:

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Według mnie można zrobić samemu bez żadnego probelmu :) Wystrczy jakas krata zgrzewana na dół o oczku 1,3 mm myśle ze byłaby odpowiednia a może większym np 1,6 mm??

Do tego dokupić promiennik i oprawę, włożyć do środka poidełko i karmidełko iwszystko :)

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W zasadzie to zależy jakie ilości hodujesz, bo jak jakieś większe bardziej opłaca się samemu coś wymyślić, w zasadzie nie trzeba nic wymyślać bo jest to łatwe do zrobienia. Jak masz kilka-kilkadziesiąt sztuk można kupić :)
Opublikowano

Przez pierwsze dwa dni temp musi utrzymywać się na poziomie 31- 32 st. także na początek b. dobra. Potem przez kolejne dni stopniowo zmniejszamy temperaturę, wieszając żarówkę coraz wyżej:

- kolejne 7 dni 30 st.

- poźniej stopniowo zmniejszać co ok. 1 st, tak aby uzyskać 18 st.

W ten sposób przyzwyczaisz pisklaki do warunków środowiskowych.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam forumowiczów :) Jestem tutaj nowy, dopiero zaczynam przygodę z hodowlą bażantów, dla potrzeb własnych. Wcześniej przyglądałem się i pomogałem w hodowli u dziadka. Obecnie jestem na etapie zakupu jaj do wylęgu, inkubator już kupiłem na razie taki prosty, zobaczymy jak to pójdzie :) Ale przymierzam już się do organizacji odchowalnika, po zakupie inkubatora finanse niestety pozwalają na zakup gotowego, dlatego we własnym zakresie chce skonstruować, kupić jedynie oprawę i lampę promiennikową :) Obudowa z płyty wiórowej, na dnie sito, tak jak na zdjęciu.

Teraz moje pytanie, jaki długi czas muszę trzymać pisklaki w tym odchowalniku? I jaki duży miałby być dla ilości piskląt 30-40 od pierwszego dnia?

Opublikowano
Ja najczęściej odchowuję przez ok. 3-4 tygodnie. Na 50 piskląt mam skrzynkę 80 x 80 cm i spokojnie starcza. W środku podstawka na wodę i kruszonkę. Też ogrzewam z lampy zawieszonej na łańcuszku, którą w miarę podnoszę wyżej, żeby pisklęta się przyzwyczajały do warunków otoczenia.
Opublikowano
Żarówkę mam z reguły 150 W na 50 piskląt, ale mam też 100 W, bo czasem mam mniej jaj na lęgi, wtedy tak ok. 30 pisklaków jak odchowuje. czasem kupuję czerwoną, a czasem białą żarówkę.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Z własnego doświadczenia polecam żarówkę (promiennik) podczerwoną dla pisklaków, po moich obserwacjach zauważyłem że czerwone światło uspokaja pisklaki i zmniejsza występowanie kanibalizmu :)
Opublikowano
Ja odchowuję w skrzynce, w środku podstawka na wodę i karmę, i tak jak poprzednicy dogrzewam promiennikiem. Do swoich potrzeb stosuję żarówkę 100 W, starsza mi na jeden odchów, tak na 30-40 piskląt. A stosuje ktoś z was sztuczną kwokę? Ostatnio słyszałem, że lepiej się wtedy chowają pisklęta, bo mają lepsze dojście do ciepła, że mogą skoczyć nad płytę, schować się pod nią...
Opublikowano
Według moich obserwacji płyta grzewcza jest lepsze - daje ciepło, ale nie parzy zwierzęta i dlatego chroni przed oparzzeniami, i dokładnie jak mowi kiwi - pisklaki wchodzą pod nią i się dogrzewają, niektóre też wskakują :wink: Nie dogrzewa jednego miejsca w odchowalniku tylko równomiernie na swojej całej powierzchni. :wink:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ale Mieciu to masz promiennik czy sztuczną kwokę? bo ja bazuje od lat na promiennikach, ale zastanawiam sie czy w tym sezonie nie zobaczyć sobie jak się odchowają przy takiej płycie :) ogólnie jak patrzyłem to tak można taka płytę po 100-150 zl kupić, przynajmniej pod moje potrzeby :)
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...