simon Opublikowano 26 Czerwca 2014 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Powitać! Proszę koledzy i koleżanki o opinie czy warto kupić taki inkubator z automatyczną tacą: Inkubator domowy iKar 42/120 AUTO http://www.fermo.pl/zdjecie-max-2,183,1195-inkubator-domowy-ikar-42120-auto.jpg Czy warto? Czy temperatura 37,8 stopnia C wystarczy czy przyda się model ze zmianą temperatury? Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Na zdjęciu masz jajka kurze - czy bażancie będą Ci pasować? Cytuj
galazkairek Opublikowano 30 Czerwca 2014 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Witajcie !Z małego doświadczenie , ale jednak doświadczenia sądzę iż jest to bardzo dobry wybór ze względu na pełne koszyczki dla jaj. Ja osobiście zakupiłem inkubator sześciokątny ze względu na możliwość rozbudowy o kolejny moduł zwiększający ilościowe możliwości lęgu, niestety koszyczki okazały się za duże i jaja bażancie po prostu wpadały w nie i pod nie, zakupiłem dodatkowe mniejsze z tych z kolei jajeczka wypadały przy przekręcaniu i znowu wdepłem w ... koszta niepotrzebne . Problem rozwiązałem wyjmując półautomat i jajka włożyłem w plastikowych wytłaczankach które przekręcałem/unosiłem do odpowiedniego kąta podkładając pod nie plastikowe klocki. Plastik dobrze się dezynfekuje. Na zdjęciu jak wyżej zauważyłem iż są to pełne koszyczki i jaja można ustabilizować wypełnieniem z papieru toaletowego, ręcznika papierowego itp., oczywiście jak trzeba będzie je unieruchamiać co chyba będzie niepotrzebne. Ja niestety nie miałem takiej możliwości gdyż koszyczki były w zasadzie obrączkami w których rzekomo miały się trzymać jaja. Jeśli chodzi o automatykę to trzeba się dowiedzieć o programowanie tego ustrojstwa, ja posiadam półautomat z którego praktycznie nie korzystam. Jeśli chodzi o grzałki, wentylator i termostat to przedstawiona firma stoi na najwyższym poziomie, fakt 75 -cio % -owa skuteczność lęgu mówi za siebie. A ustawienie fabryczne temperatury jest optymalne i raczej dla wszystkich gatunków ptactwa taka sama lub bardzo podobna i nie potrzeba regulacji, on chyba że się chce kombinować i zwiększać koszta. POZDRAWIAM. Cytuj
jacob Opublikowano 2 Lipca 2014 Opublikowano 2 Lipca 2014 Mój sąsiad ma identyczny model, nie wiem czy w tym samym miejscu kupował co oglądasz, ale jaja bażancie na takiej białej tacy idealnie pasują. Pewnie byłby problem z jajami przepiórczymi, ale sąsiad ma przystawkę w komplecie dostał na mniejsze jajka. Ogólnie chwalił sprzęt. Cytuj
simon Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Opublikowano 9 Lipca 2014 Dzięki Panowie za opinie, pomogło to w podjęciu decyzji o zakupie. Inkubator przyszedł jajka bażancie pasują rzeczywiście, fajnie bo automatycznie się obracają, jak na razie jestem zadowolony, zobaczymy jak ze skuteczności lęgów będzie, dam znać później Cytuj
galazkairek Opublikowano 9 Lipca 2014 Opublikowano 9 Lipca 2014 WITAM !To kolega ma jeszcze wsad do inkubatora ? Bo moje ptaszki już przestały się nieść i swój "warsztat" wyniosłem na "strych". Cytuj
simon Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Opublikowano 10 Lipca 2014 Sztukowe ilości, resztę jajek kurzych włożyłem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi