Bocian Opublikowano 27 Maja 2014 Opublikowano 27 Maja 2014 Witammoze ktos byl by w stanie mi podpowiedziec co moze byc moim malym bazanciakom maja gdzies okolo tygodnia i od 2 dni nie ktore z nich zachowuja sie w dziwny sposob cos jak by kulaly nie wiem sam jak by to opisac dokladnie ale wyciagaja nogi przed siebie i sie pokladaja a jesli juz wstana to na krotka chwile po czym ponownie klado sie w ten dziwny sposob a i zauwazylem ze nie ktore z nich maja tak jakby lekko opuszczone skrzydelka wyglada to tak jak by nie mialy sily chodzic do jedzenia podaje im jajko i zerowkie dla kurczakow a do picia przegotowana wode moze ktos wie jaki lek trzeba bylo by im podac czy cos jesli byl by ktos w stanie mi pomoc to byl bym bardzo wdzieczny Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 28 Maja 2014 Opublikowano 28 Maja 2014 Witam, młode pochodzą ze sztucznych lęgów czy naturalnych? Cytuj
Bocian Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Opublikowano 28 Maja 2014 ze sztucznych wyklute byly w inkubatorze a teraz siedza pod kwoko dzis widze ze jest juz wiecej slabszych bazanciakow Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 29 Maja 2014 Opublikowano 29 Maja 2014 Nie jestem jakimś wielkim specjalistą ale prawdopodobnie jest to problem z inkubatorem. Przyczyną może być:- zbyt niska temperatura w urządzeniu- za słaba wentylacja- zarazki w inkubatorze (nie była robiona dezynfekcja) Cytuj
Bocian Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Opublikowano 29 Maja 2014 nie no inkubator opanowalem dosyc dobrze jak narazie na wszystkie jajca jakie tam mialem to tylko 1 sie popsulo zarodek obumarl inkubator odkazilem jak nabardziej duzo o tym czytalem juz wiem co jest moim bazantom brak witaminy "D" ja przechowuje je w piwnicy pod sztuczna kwoko do picia dawalem im tylko czysto przegotowano wode bez zadnych witamin a to jest za malo ponoc dobrze jest gdy kurczaki maja dostep do promieni slonecznych bo to wlasnie slonce dostarcza czesciowo witamine "D"wczoraj kupilem MltiWitaminy dla goleby podalem im do picia a dzis dodatkowo do kupilem Tran ktory mozna podawac dodatkowo bazanciakom teraz zostalo mi tylko obserwowac co sie z nimi bedzie dzialo w dalszym ciagu mam nadziej ze wszystko bedzie ok bo za tydzien mam termin na pawiaki i nie chcial bym zeby cos sie z nimi dzialo bo to za cenny dobytek Cytuj
janek Opublikowano 30 Maja 2014 Opublikowano 30 Maja 2014 No przyczyn może być masa, mam nadzieje, że te witaminy im pomogą, daj znać jak z rezultatami, może to pomóc innym hodowcom! Cytuj
KasiaB87 Opublikowano 30 Maja 2014 Opublikowano 30 Maja 2014 no właśnie tu głównie chodzi o witaminę D czyli o słońce, ja dawałam w zeszłym roku maluchom profilaktycznie kropelkę wit d ale takiej z apteki bo mam małe dziecko Cytuj
Bocian Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2014 problem kulejacych bazanciakow zostal rozwiazany udalo mi sie je podleczyc jednak nie do konca wyszko tak jak chcialem nie ktore z bazanciakow maja krzywe palyszku a jeden ma nawed krzywe nogi do picia podawalem im MultiWitamine i Tran Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi