galazkairek Opublikowano 10 Maja 2014 Opublikowano 10 Maja 2014 Witam !Mam problem z młodymi bażantami ... po tygodniu od wylęgu dwie sztuki dostały dziwnego niedowładu nóg. Dosłownie jednego dnia normalnie biegały i podlatywały wesoło się zabawiając itp. a następnego dnia "rozkraczyły się" i nie mogą się podnieść, zaobserwowałem również metodą porównawczą ze zdrowymi osobnikami siny kolor nóżek . Nadmieniam iż trzymam je w odhowalniku, higiena na wysokim poziomie dwa razy dziennie sprzątane, woda z witaminami zaopatrzonymi przez lekarza weterynarii, karma również wg zaleceń, temperatura wg zaleceń ... a one mi robią takiego psikusa. Co może być przyczyną ? naturalnie odseparowałem je od reszty zdrowego stada. Cytuj
sputnik Opublikowano 10 Maja 2014 Opublikowano 10 Maja 2014 Czytałem, że przyczyną takiego niedowładu są braki witamin E, B1 i B2 - czy zapewniasz im te witaminy? Cytuj
galazkairek Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Opublikowano 10 Maja 2014 Od weterynarza dostałem "MEDIVIT" z witaminami A, D3, E. Cytuj
galazkairek Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Opublikowano 10 Maja 2014 Zapytam jeszcze jak mniemam doświadczonego hodowcy, czy walczyć z tą przypadłością czy humanitarnie zakończyć cierpienia maluchów ... szkoda mi jak tak się męczą. Cytuj
galazkairek Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Opublikowano 18 Maja 2014 Witam !Wygląda to jak monolog, ale dla zainteresowanych: niedowład jest spowodowany dysplazją i zwichnięciami stawów skokowych. Geneza tej przypadłości to: nie przygotowanie lub za małe kurek do niesienia oraz za mało mikroelementów w diecie u maluchów.Weterynarz zaopatrzył ptaszki w odżywkę do karmy i nadmanganian potasu do wody pitnej. Skutek zauważyłem po trzech dniach, porażonym pisklakom wyraźnie się poprawia a zdrowe zostały poddane profilaktyce. Poleconą odżywkę oraz środek anty septyczny stosuje również dla dorosłych bażantów.Zdziwiłem się kosztami, badanie weterynaryjne nic nie kosztowało ( czyżby doktor Judum ), odżywka 12 zł, nadmanganian potasu 10 zł, satysfakcja, spokój duszy i sumienia oraz nauka i zdobyte doświadczenie bezcenne. Cytuj
kazik Opublikowano 3 Czerwca 2014 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Może wygląda na monolog, ale z pewnością pomagają Twoje informacje wielu osobom - pomogły mi, też miałem podobny problem ostatnio, dzięki! Cytuj
galazkairek Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2014 Witam !Dodam że dobrym naturalnym medykamentem jest również pokrzywa a dokładnie liście, a najlepiej młode mięciutkie. Pokrzywa ma właściwości przeciwzapalne. Mam drugi sztuczny lęg i jak na razie ... tydzień ... poprzednie objawy nie występują. Stosuje środki wymienione w powyższych postach tzn preparat witaminowy, odżywka z mikroelementami , nadmanganian potasu i wspomniana pokrzywa. Podawać od wyjęcia z klujnika lub inkubatora czyli ok 24 godzin od wyklucia. Pozdrawiam. Cytuj
donald997 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Opublikowano 1 Czerwca 2016 U moich pisklaków też to często występuję i to zaraz po wykluciu już nawet. Mają powykręcane nóżki i nie mogą samodzielnie stać na nich. Wtedy uszkodzone są już kości i nie da się nic już zrobić... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi