simon Opublikowano 21 Lutego 2014 Opublikowano 21 Lutego 2014 Mam takie niestandardowe pytanie - czy zaobserwowaliście jakąś określoną porę dnia kiedy wasze bażanty łowne znoszą jajka? W zeszłym sezonie u moich ptaków była to godzina 9-12 przed południem. Jestem ciekaw jak to jest u was Cytuj
jacob Opublikowano 25 Lutego 2014 Opublikowano 25 Lutego 2014 Kolego nie wiem czy można podać zakres godzinowy znoszenia jaj przez bażanty... Cytuj
kunek Opublikowano 23 Marca 2016 Opublikowano 23 Marca 2016 Nie ma reguły dotyczącej pory dnia w której znoszą jajka, znoszą około 2 jajek na 3 dni i w zależności od tego kiedy jajko się ukształtuje, wtedy znoszą Cytuj
danielo22 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Też uważam, że nie ma jakiejś specjalnej pory dnia.Myślę raczej, że bardziej potrzebny jest im spokój i odpowiednie warunki jak np. temperatura otoczenia.Można zresztą sprawdzić ilość zniesionych jajek przed wieczorem i z samego rana, wtedy porównać wyniki i wniosek wysunie się sam.Pozdrawiam. Cytuj
Gazda Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Nie zauważyłem aby była określona pora znoszenia jaj. Ale pora dnia nie ma żadnego znaczenia. Cytuj
Pio45 Opublikowano 5 Maja 2017 Opublikowano 5 Maja 2017 Też przez lata nie zauważyłem by nieśność wzrastała/spadała wieczorem czy rano, znoszą ogólnie caly dzień, ważne żeby samice miały spokojne miejsce do znoszenia jaj i tyle Cytuj
mieciu1988 Opublikowano 23 Maja 2017 Opublikowano 23 Maja 2017 Ja zbieram po prostu raz dziennie Cytuj
juka12 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Opublikowano 16 Stycznia 2020 To raczej był zbieg okoliczności że tak regularnie.. Cytuj
Hodowca5 Opublikowano 7 Marca 2024 Opublikowano 7 Marca 2024 Bażant znosi średnio 0,75 jajka dziennie. Czyli tak naprawdę w ciągu trzech dni zniesie średnio 2 jajka. Czyli 2 razy z niesie i dzień przerwy. Ja zbieram jajka około godziny 16tej, zaobserwowałem ze u mnie kury bażancie znoszę najwięcej około godziny 14tej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi