gaudi Opublikowano 13 Lutego 2014 Opublikowano 13 Lutego 2014 Witajcie, mam takie pytanko na temat siatki polietylenowej na woliery - na jakim oczku nie zalega śnieg? Czy oczko 4 cm jest OK? Cytuj
zigi69 Opublikowano 13 Lutego 2014 Opublikowano 13 Lutego 2014 Ja mam siatkę polietylenową. Oczko 4x4 cm i jest ok problem pojawia w momencie bardzo dużych opadów ciężkiego mokrego śniegu miałem raz przypadek gdy śnieg mi się na niej zebrał i było to w tamtym roku w kwietniu.Pozdrawiam. Cytuj
mark Opublikowano 13 Lutego 2014 Opublikowano 13 Lutego 2014 Jeśli pada mokry śnieg to na każdej siatce się zatrzymuje, mniej na rzadszej oczywiście. Ja mam 2x2 chroni to przed wróblami dodatkowo. Cytuj
zigi69 Opublikowano 14 Lutego 2014 Opublikowano 14 Lutego 2014 Dla mnie 2x2 jest za małym oczkiem. W zimie trzeba co jakiś czas strzepywać śnieg. Widziałem jak przy takim drobnym oczku zawaliły się dwie woliery pół hektarowe. Kilka sztuk tylko się uratowało. A wróble cóż też chcą żyć a ja zważyłem ze w okolicy woliery poprawia się ilość małych ptaków i co cieszy również. Cytuj
janek Opublikowano 14 Lutego 2014 Opublikowano 14 Lutego 2014 Ja z doświadczenia mogę powiedzieć, że oczko 6 x 6 cm jest dobre na śnieg nawet mokry, bo nie zalega. Jak z mniejszymi oczkami to nie powiem, bo nie stosowałem. Cytuj
mark Opublikowano 14 Lutego 2014 Opublikowano 14 Lutego 2014 Na 3 lub cztery lata raz chyba interweniowałem z nadmiarem śniegu, nie żeby groziło zawaleniem. Moja woliera ma tylko 50m2 .U mnie wróbli jest plaga , ostatnio staram się by nie miały wstępu do woliery choć średnio mi to się udaje , ale postępy są. Inne ptaki mi nie przeszkadzają zapraszam takie jak chociażby sikorki. Cytuj
gaudi Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Opublikowano 17 Lutego 2014 Dziękuje koledzy za odzew, wasze komentarze są bardzo cenne. Mark a jakie masz oczko w siatce, tak żeby wróble powstrzymać? Cytuj
mark Opublikowano 17 Lutego 2014 Opublikowano 17 Lutego 2014 Mam różne siatki zależy od woliery i miejsca, najczęściej metr od dołu 2x2 siatka zgrzewana góra 2x2 plecionka polietylenowa.Lub siatka ogrodzeniowa 6x6 na nią nakładana sześciokątna powlekana drobna około 1,8x 1,8cm . Wróble są dość inteligentne jeśli chodzi o dostanie się do darmowego pożywienia, potrafią znależć dziurę w całym. Cytuj
gaudi Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Wróbelkom też trzeba pomagać, bo te ptaszki są pożyteczne ! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi