zbyniu78 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Slavamaz super, że dajesz zdjęcia, dzięki za to i muszę powiedzieć, że bardzo pomysłowy jesteś Z ciekawości zapytam dlaczego stosujesz przewód karbonowany? Jest jakaś różnica w działaniu? Jaką moc ma? Cytuj
Slavamaz Opublikowano 22 Stycznia 2014 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Dziękuję za dobre słowa, jednak nie jestem wunderkindem czy profesorem .Dużo czego zapożyczyłem od takich samych maistrów, które lubią majsterkować.Gdzieś zobaczył dobrą ideę i już myślę jak można ju wykorzystać właśne u siębe.Z ciekawości zapytam dlaczego stosujesz przewód karbonowany?Jego jeszcze nie wykorzystywałem, toż nie mogę powiedzieć na pewno, jednak teoretycznie, karbonowany powinien mieć mniejszą inercję. Czyli, szybciej chłodzić się po odłączeniu regulatorem, a nie przedłużać grzać, jak metalowe. Będę próbować. Jaką moc ma?Są różne. Zależy od oporu i długości Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Mam nadzieję, że podzielisz się zdjęciami, gdy już zbudujesz nowy model inkubatora Pozdrawiam Cytuj
Slavamaz Opublikowano 29 Stycznia 2014 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Tak. Wiadomo. Jednak praca jeszcze trwa. Pracuję wieczorami, dla tego robota posuwa się powoli. Cytuj
Slavamaz Opublikowano 1 Lutego 2014 Opublikowano 1 Lutego 2014 Dziś zajmował się panelą kierowania. Cytuj
DANIELO Opublikowano 2 Lutego 2014 Opublikowano 2 Lutego 2014 Pomysłowy z Ciebie koleś, szacun dla takich ludzi jak ty . Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 3 Lutego 2014 Opublikowano 3 Lutego 2014 Wspaniałe! A mógłbyś w skrócie opisać do czego aż tyle kontrolek i przycisków na inkubatorze? Cytuj
Slavamaz Opublikowano 3 Lutego 2014 Opublikowano 3 Lutego 2014 Tak. Opowiem, lecz później, kiedy wszystko będzie gotowe.Nie lubię na przed Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 4 Lutego 2014 Opublikowano 4 Lutego 2014 Tak. Opowiem, lecz później, kiedy wszystko będzie gotowe.Nie lubię na przed Dobrze trzymam za słowo Cytuj
Slavamaz Opublikowano 5 Lutego 2014 Opublikowano 5 Lutego 2014 Oto teraz można pokazać i opowiedzieć.Naraz mówię, idea nie moja. Jest taki rozumny i dobry chłopak - Borys Krawcik.Idea jest zapożyczona od jego.Od się coś dodał, coś zmienił, żeby było wygodnie mi.Mój szacunek temu panu. Wygląda wyrób więc tak. Mechanizm przewracania teraz taki.On ma większą siłę i jego lżej montować.Domyśliły się od czego? Cytuj
Slavamaz Opublikowano 5 Lutego 2014 Opublikowano 5 Lutego 2014 Teraz kilka słów o przyciskach, przełącznikach i kontrolnych lampach.(specjalnie dla zbyniu78). Zartuję! . Z prawej strony paneli kierowanie widać dwa przełączniki. To elektryczne bezpieczniki na 10А. Ich zadanie jest takie samo, jak i w domu - wyłączyć napięcie, jeśli gdzieś będzie zwarcie. Również za pomocą ich. można naraz wszystko wyłączyć, jeśli powstanie taka potrzeba.Koło ich zamieszczony woltomierz. On pokazuje napięcie w sieci. Czy tam 220В czy więcej albo mniej.Z lewej strony na dole jest czerwienny przycisk i koło jej zielona żarówka.To przycisk włączenia inkubatora. On podaje napięcie na całe przyrządy, wentylatory i główny termokontroler.Po włączeniu napięcia - zapala się duża zielona żarówka.Drugi czerwienny przycisk włącza światło w środku inkubatora, żeby było widać co w środku dzieje się.Więc, jak widać z foto (na poprzedniej stronicy), inkubator ma duży główny wentylator. Jego robota przeganiać powietrze z roboczej komori u drugu, gdzie będzie rozmieszczony grzejny kabel.Na paneli kierowanie (z lewa w wierzchu) jest regulator obrotów. Ten regulator reguluje obroty głównego wentylatora.Koło regulatora obrotów znajduje się kontroler, który odpowiada za wymianę powietrza w środku inkubatora. On programuje się i włącza przez określony odstępy czasu mały wentylator z wierzchu inkubatora. Ten wentylator wypędza powietrze na zewnątrz a od spodu o tej porze otwiera się klapa, przez którą świeże powietrze zachodzi do środka. Przecież embrionom też jest potrzebne świeże powietrze dla tchnienia.Również ten górny wentylator spracował w razie przegrzewania, jeśli takie jakimś sposobem będzie wywołane i wypędza gorące powietrze na zewnątrz, a zimne powietrze co będzie zachodziło od spodu - zniży ogólną temperaturę w środku.Główny termokontroler również kieruje tym górnym wentylatorem.Również na paneli kierowania jest przełącznik i niebieski przycisk, a nad nimi dwie małe żarówki (zielona i czerwienna). Ten przełącznik przełącza reżim przewracania jajek. Jeśli włączony reżim AUTO (zapala się zielona żarówka), to przewracaniem kieruje główny kontroler i przewraca jajka przez określony odstępy czasu. Wystawiam każde dwie godziny. Jeśli trzeba pracować z ladami z jajkami, albo ich należy wystawić do pozycji poziomej (w końcu inkubacji), przełącznikiem włączamy ręczny reżim (zapala się czerwienna żarówka). W takim położeniu za pomocą niebieskiego przycisku można wracać lady z jajkami w potrzebnym kierunku. Cytuj
Slavamaz Opublikowano 5 Lutego 2014 Opublikowano 5 Lutego 2014 Również zrobię taką rzecz, że w razie awaryjnej sytuacji (przegrzał), razem z włączeniem małego wentylatora na wydmuchiwał, inkubator mi zadzwoni na telefon komórkowy. Praca jeszcze trwa. Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 8 Lutego 2014 Opublikowano 8 Lutego 2014 Dziękuje Slavmaz za szczegółowy opis Normalnie możesz rozpocząć masową produkcję - moduły GSM, alarmy - klasa Cytuj
Slavamaz Opublikowano 8 Lutego 2014 Opublikowano 8 Lutego 2014 Chociaż ja i biolog, jednak sześć lat zajmowałem się ustaleniem sygnalizacji. Polski system Satel.Jednak w inkubatorze wszystko będzie prostsze. Dzwonić będzie telefon Nokia 6230 Cytuj
DANIELO Opublikowano 8 Lutego 2014 Opublikowano 8 Lutego 2014 Masakra naprawde pełen szacunek . Gdybym nie wiedział o tym że to ty zrobiłeś te inkubator to bym powiedział że jest to orginał dobrej firmy . Ja właśnie dzisiaj skończyłem swój inkubator ale nie jest tak okazały jak twój Cytuj
Slavamaz Opublikowano 9 Lutego 2014 Opublikowano 9 Lutego 2014 Teraz to tylko wygląd dobry. On jest jeszcze nie skończony.Jeśli będzie dawać dobre wyjście piskląt, wtedy można będzie mówić, że dobry.Teraz to tylko kupa żelaza. Wczoraj przyjechało moje grzejne przewodnictwo. Jutro będę montować grzejne elementy. Danielo, pokaż zdjęcia. Ciekawy zobaczyć. Cytuj
DANIELO Opublikowano 9 Lutego 2014 Opublikowano 9 Lutego 2014 Pokaże ale jeszcze nie dziś, została mi mała kosmetyka i będzie ok i wtedy wstawię zdj. Cytuj
Slavamaz Opublikowano 12 Lutego 2014 Opublikowano 12 Lutego 2014 A jest ktoś z miejscowości koło Kazimierza Wielka? Cytuj
Slavamaz Opublikowano 23 Lutego 2014 Opublikowano 23 Lutego 2014 Jak spawy, DANIELO?Czy uda się zrobić zdjęcia?Czy już wypróbowywał inkubator chociażby w pustym reżimie? Cytuj
DANIELO Opublikowano 28 Lutego 2014 Opublikowano 28 Lutego 2014 Witam , długo nie było mnie na forum inkubator już jest skończony miałem go trochę polepszyć ale stwierdziłem ze zostawię go tak jak jest. Uszczelniłem drzwi i zrobiłem zamykanie i na tym tyle na polepszeniach. Jest sprawdzony trzyma temperaturę ale wszystko się okaże jak w przyszłym tygodniu wsadzę jajka i za około miesiąc zaczną się kluć , czy bez problemu to się okaże. A tak po za tym to jakie macie plany na ten sezon ja nastawiłem się na powiększenie swojej hodowli,kupieniu pary uszaków i pewnie na tym się nie skończy. A wy koledzy Cytuj
simon Opublikowano 4 Marca 2014 Opublikowano 4 Marca 2014 Chłopaki ładne inkubatory budujecie, a w powiedzcie jak to wygląda kosztowo - czy opłaca się samemu się bawić w takie budowanie? Nie lepiej kupić jakiś firmowy inkubator? Cytuj
Slavamaz Opublikowano 4 Marca 2014 Opublikowano 4 Marca 2014 Zbudowany inkubator automatycznie reguluje temperaturę i wilgotność (cyfrowe czujniki). Automatycznie (albo w ręcznym reżimie) obraca lady z jajkami. Automatycznie zarządza wymianą powietrza. Automatycznie przewiewa inkubator w awaryjnym reżimie (przy podwyższeniu temperatury do krytycznego poziomu) i dzwoni w tym czasie na telefon komórkowy. Również inkubator "zatelefonuje" na telefon komórkowy przy wyłączaniu napięcia w sieci. Automatycznie dolewa wodę w pojemność w środku inkubatora, kiedy tam zmniejsza się poziom. Przewidziany na 250 jajek kury.Zużyłem 3000 hrywien, co w przeliczeniu składa około 1000 polskich złotych.A ile kosztują podobny firmowy u was? Bo tu znacznie drożej. Cytuj
DANIELO Opublikowano 7 Marca 2014 Opublikowano 7 Marca 2014 Kolego nie patrz na cenę bo tak naprawę to nie wiem jaki byś kupił inkubator i nie wiadomo jakie byś pieniądze za niego dał to nie równa się z tym którego sam zrobisz bo nie chodzi o to ze pójdziesz na gotowca i go kupisz tylko chodzi o to że sam go zrobiłeś . A jeszcze bardziej będziesz się cieszył jak zaczną się kluć np. kurczaki naprawdę to przeżycie jest bez cenne i nie zastąpi nawet najlepszemu inkubatorowi który byś kupił. BO SAM ZROBIŁEM to jest to dla czego warto się pomęczyć i poświęcić swój czas. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi