Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Abstrahując od bażantów, chciałbym poprosić o pomoc w projekcie budowy pastucha elektrycznego na wydry. Posiadam niewielki staw, w którym miałem zawsze masę ryb, niestety zaczęła odwiedzać go wydra. Postanowiłem postawić pastucha. Mam jednak kilka pytań:

- jaki elektryzator należy wybrać? mam dostęp do sieci na miejscu

- ile poziomów przewodów i jakie? czy wydry skaczą :0?

- lepiej wybrać słupki drewniane czy polipropylenowe?

- chciałbym mieć stały dostęp do stawu, bez potrzeby wyłączania pastucha - jak to rozwiązać?

Opublikowano

- coś w miarę mocnego o energii impulsu ok. 3 J

- z pewnością kilka poziomów ok. 4 myślę, najlepsza byłaby siatka elektryczna

- polipropylenowe dłużej postoją, pod warunkiem, że kupisz z dobrego materiału

- sekcjoner lub przejście bramowe z izolowaną rączką

Wszystko da się zrobić, w razie pytań pisz.

• 2 lata później...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Wydra to jednak cfane zwierzątko. Posiadam staw hodowlany i jak miałem zwykły pastuch to gdzieś tam czasem jakoś się przecisła wredota. Postanowiłem zainwestować i zakupiłem siatke elektryczna, taka specjalną co podłączam pod elektryzator, naprawde polecam
Opublikowano
Żywołapka też jest bardzo dobra, ale jak masz tylko jednego szkodnia bo jak jest ich kilka to się mogą wycwanić i po załapaniu jednej czy dwóch już nie dać się złapać. TO jest naprawdę mądre zwierzę. Trzeba pamiętać , że po złapaniu należy ją w miarę daleko wywieźć bo wraca, nawet do 50 km od tego miejsca