Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jakie gatunki bażantów mogą być introdukowane w polskich środowiskach? Czy to jest jakoś regulowane przez przepis o ochronie środowiska, że taki albo taki gatunek bażanta może być wykorzystany albo nie od zasiedlania łowisk.
Opublikowano
Na pewno najpopularniejszym gatunkiem introdukowanym na dzień dzisiejszy jest bażant łowny (obrożny) a następnym jest mongoł jednak jego ilości są znikome jeśli chodzi o wysiedlenia. Mongoła wsiedla się raczej aby uatrakcyjnić łowisko, ja sam od jakiegoś czasu wypuszczam mongoły w okolicach mojego miejsca zamieszkania.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No właśnie. Dobre pytanie. Od kilku sezonów zastanawiam się czy można przeznaczyć do introdukcji inne gatunki ptaków niż bażant łowny, czy kuropatwa. Mam tu na myśli kiśćca srebrzystego i bażanta diamentowego.

Dołączam się więc do pytania garzew2.

Opublikowano
No właśnie. Dobre pytanie. Od kilku sezonów zastanawiam się czy można przeznaczyć do introdukcji inne gatunki ptaków niż bażant łowny, czy kuropatwa. Mam tu na myśli kiśćca srebrzystego i bażanta diamentowego.

Dołączam się więc do pytania garzew2.

@4aqua3 - zawsze byłem ciekaw czy uzyskanie zgody na hodowlę kuropatwy wymaga dużo zachodu? Wnioskuję z Twojego posta, że hodujesz kuropatwy :)

Opublikowano
Słuchajcie może i dało by się wypuścić inne gatunki bażantów tylko że według mnie nie przeżyją na wolności, po raz jako zwierzęta przetrzymywane w niewoli od x pokoleń zatraciły część ostrożności, co skrupulatnie wykorzystują drapieżniki i ludzie tak ludzie. Bażanty takie są oswojone i nie uciekają tak szybko jak łowne przed ludźmi więc Ci na pewno by je wyłapali, zresztą miały by problem z znajdywaniem i pobieraniem pokarmu.
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 lata później...
Opublikowano
Nie ważne czy to bażant łowny czy inny, ptaki wychowywane w niewoli niestety nie poradzą sobie w warunkach naturalnych. Taki bażant ma zmieniony układ pokarmowy i ograniczone umiejętności wyszukiwania pokarmu.