Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, mam takie pytanie czy macie może jakieś namiary na młynki do produkcji własnej paszy? Mam trochę zboża, więc pomyślałem czemu samemu nie robić paszy :)
Opublikowano
Jeśli mam być szczery to ja nigdy nie byłem fanem podawania bażantom śrutowanego zboża, co taki bażant ma za radość siedzi w wolierze żre tylko coś o jednorodnej konsystencji. Ja podaje zboże w całości a jeśli mam to kukurydze w kolbach a latem zboże w kłosach. Zresztą jeszcze jest inna sprawa bażanty nauczone na śrutowanym w naturalnych warunkach zdechną z głodu...
Opublikowano
O tym nie pomyślałem. Z drugiej strony nie mam zamiaru ich raczej wypuszczać. Ale chyba zaletą śrutowanej paszy jest możliwość dodawania ewentualnie jakichś dodatków paszowych czyż nie?
Opublikowano
Biore wiadro wsypuje ziarno w całości dosypuje witam czy paszy nie przejmuje się, mieszam ręka zboże zawsze trochę się obklei. Wszystko znika, a jak czegoś jest mało jakiś koncentrat witaminowy to dosypuje do ziemniaków gotowanych.
  • 3 lata później...
Opublikowano

Koledzy odświeżę trochę temat. Zastanawiałem się nad zakupem młynka do paszy. Mam duże stadko zwierząt- oprócz bażantów mam nioskę, kury ozdobne, perlice, króliki, kilka owce kameruńskich. Myślę że taki młynek przy takiej ilości i różnorodności ptactwa spradwz sie u mnie. Czy ktoś miał ten model albo może wypowiedzieć się o parametrach:

Zasilanie: 230V

Silnik: 900W

Wydajność w kg/h: min:50/max 230kg (*)

W komplecie z trzy sita o otworach: ø4 mm, ø6mm i ø8mm

Opublikowano

Ten młynek jest o tyle dobry że ma silnik indukcyjny więc jest mało awaryjny, ale minusem jest mniejsza wydajność , jeżeli zamierzasz dużo używać to warto coś takiego kupić, ale musisz się liczyć z tym , że wolno mieli

jeżeli młynek byłby mało używany to lepiej kupić młynek o mniejszej mocy z silnikiem szczotkowym