zbyniu78 Opublikowano 5 Listopada 2013 Opublikowano 5 Listopada 2013 Witajcie, mam do was pytanie - powiedzmy mam problem z lisem czy jastrzębiem i wiem, że chwytanie dzikich zwierząt jest regulowane przez polskie prawo. Czy można dostać zgodę na stosowanie takich pułapek? Jeżeli tak to gdzie ją można uzyskać? Cytuj
mokwam Opublikowano 5 Listopada 2013 Opublikowano 5 Listopada 2013 W skrócie i według prawa wygląda to mniej więcej tak: •odławianie zwierząt dzikich przez osoby postronne-jest wykroczeniem podlegającym karze aresztu lub grzywny. •zabijanie,chwytanie,umyślne płoszenie i niepokojenie ptaków,przechowywanie ich jaj jak i wydmuszek, niszczenie gniazd,siedliski ostoi ptaków jest zabronione. •warunkowo dopuszczone jest odłowienie zwierząt dzikich „ w celu udzielenia im pomocy weterynaryjnej i przemieszczenia do ośrodków rehabilitacji zwierząt oraz przetrzymywania w tych ośrodkach na czas odzyskania zdolności do samodzielnego życia i przywrócenia ich do środowiska przyrodniczego”.Może być dokonane jedynie przez osoby odpowiednio przeszkolone lub przez lekarzy weterynarii i tylko metodami mało inwazyjnymi dopuszczonymi przez stosowne przepisy. A najlepiej skontaktuj się z najbliższym Kołem Łowieckim. Myśliwi znają się na tych wszystkich przepisach i na pewno chętnie pomogą pozbyć się problemu. Pozdrawiam, Cytuj
sputnik Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 Znalazłem też dobry fragment: Większość gatunków ptaków i zwierzyny leśnej występujących w Polsce objęta jest ochroną prawną na mocy rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 12 października 2011r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt (Dz. U. Nr 237, poz. 1419), w stosunku do których zgodnie z §7 ww. rozporządzenia obowiązuje szereg zakazów, w tym określony w punkcie 2 zakaz umyślnego okaleczania i chwytania. Zgodnie z art. 56 ust. 2 pkt 2 oraz ust. 4 w związku art. 52 ust. 1 pkt. 2, ustawy o ochronie przyrody (Dz. U. z 2013r., poz. 627 ze zm.), regionalny dyrektor ochrony środowiska na obszarze swojego działania może zezwolić na chwytanie dziko występujących zwierząt objętych ochroną gatunkową. Zezwolenie takie może być wydane w przypadku braku rozwiązań alternatywnych, jeżeli nie są szkodliwe dla zachowania we właściwym stanie ochrony dziko występujących populacji chronionych gatunków zwierząt oraz jeśli spełniona jest jedna z przesłanek określonych w art. 56 ust. 4 pkt 1 - 7 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004r. o ochronie przyrody. Ponadto zgodne z art. 131 pkt 14 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004r. o ochronie przyrody kto bez zezwolenia narusza zakazy w stosunku do zwierząt objętych ochroną gatunkową podlega karze aresztu lub grzywny. Cytuj
Jan77 Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 Ta sprawa jest uregulowana w rozporządzeniu Ministra Środowiska, gdzie odławianie jest dozwolone przez osoby do tego upoważnione, choć chyba każdy wie jak niestety wygląda to w praktyce... Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Opublikowano 13 Listopada 2013 Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi Cytuj
zaremba12 Opublikowano 14 Listopada 2013 Opublikowano 14 Listopada 2013 Ktoś wie może jaka jest ewentualna grzywna za łapanie zwierząt w pułapki bez odpowiednich zezwoleń? Cytuj
Jan77 Opublikowano 15 Listopada 2013 Opublikowano 15 Listopada 2013 Znalazłem informację ze do 2 lat pozbawienia wolności , grzywna 2500 zł , możliwość utraty praw do wykonywania zaowdu jeśli jest związany ze zwierzętami. Niestety nie było określone jaki stopień przewinienia... Cytuj
zigi69 Opublikowano 15 Listopada 2013 Opublikowano 15 Listopada 2013 albo do 5 lat za kłusownictwo! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi