koala1987 Opublikowano 23 Października 2013 Opublikowano 23 Października 2013 Witam!Od pewnego czasu mam problem z jakims szkodnikiem, nie wyglada mi to na kune ani kreta...ogólenie przy rabatkach mam powykopywane dziury dość duże. Raczej to nie może być pies bo przeszedłem całe ogrodzenie i nie ma jak się dostać...zwierz musi przychodzic w nocy bo rano juz mam dziury:/ nie wiem co to moze byc...czy ktos miał podobny przypadek? Cytuj
garzew2 Opublikowano 23 Października 2013 Opublikowano 23 Października 2013 Postawiłbym na szczura, pewnie zagnieździł się gdzieś w budynku na posesji i sobie harcuje nocami po terenie. Cytuj
sputnik Opublikowano 24 Października 2013 Opublikowano 24 Października 2013 Ja bym dokładniej sprecyzował i wskazał na karczownika, który zwany jest szczurem wodnym. Cytuj
koala1987 Opublikowano 24 Października 2013 Autor Opublikowano 24 Października 2013 Tylko kurcze w okolicy nie ma żadnych jezior czy wody, a karczowniki nie potrzebują własnie takiego środowiska?Powiedzcie jak sie tego pozbyc?Zaczaić się jednak i zobaczyć co to? Cytuj
garzew2 Opublikowano 24 Października 2013 Opublikowano 24 Października 2013 Celna uwaga - całkiem zapomniałem o tym szkodniku. Nawet dużo lepiej pasuje niż zwykły szczur. Zresztą co by nie było, Koala proponuje ci ustawić uniwersalną pułapkę żywołowną z wejściami min. 20x20cm ale żeby była przelotowa, i szybko się dowiesz co rozkopuje ci ogródek. Cytuj
koala1987 Opublikowano 25 Października 2013 Autor Opublikowano 25 Października 2013 A gdzie znajde takie pułapki? o co w nich chodzi? Cytuj
garzew2 Opublikowano 25 Października 2013 Opublikowano 25 Października 2013 Pułapki żywołowne znajdziesz na stronie hodowlany.pl - mam od nich pułapkę na kuny typu STRONG. Ja u siebie walczyłem z kunami przede wszystkim, ale widzę że wprowadzili nowa wersję tej łapki BIG-STRONG - myślę, że w twoim przypadku jeśli nie jesteś do końca pewien co to za szkodnik ona może się najlepiej sprawdzić bo będzie taka bardziej wszechstronna. Cytuj
zigi69 Opublikowano 25 Października 2013 Opublikowano 25 Października 2013 Jaka średnica tych dziur? Dziury są z zewnątrz płotu czy wewnątrz też się pojawiają?? Nie ma śladu łap? Cytuj
koala1987 Opublikowano 28 Października 2013 Autor Opublikowano 28 Października 2013 W granicach 20 - 30 cm. Własnie w płocie nie mam żadnych dziur, a obszedłem całe ogrodzenie. Poza działką w sumie w pobliżu nic nie widziałem. właśnie śladów konkretnych nie znalazłem, łapki niby podobne do kocich i tak sie zastanawialem czy to nie jakis kot ale jakoś mi nie pasuje pod to:/Mysle ze chyba zamówie jakas pułapke moze sie złapie. A czy jest jakiś uniwersalny wabik jak nie wiem co to? Moze jakies mieso byc? Cytuj
zigi69 Opublikowano 28 Października 2013 Opublikowano 28 Października 2013 Ja obstawiam na 99 % że jest to lisiura, nic innego tak dużych dziur nie wykopie. Pamiętaj że z chwyconym zwierzęciem trzeba coś zrobić i trzeba uważać żeby nie zostać posądzonym o kłusownictwo...! Cytuj
koala1987 Opublikowano 29 Października 2013 Autor Opublikowano 29 Października 2013 Zigi a wiesz jak to wyglada bo jak wpisuje w net lisiur to wyskakuje mi zdjecie psów:/ Jaka to ma wielkość - jak standardowy lis?W sumie chyba zdecyduje się na te pułapki tylko cos wiecej bym musial o nim wiedziec...:/ Cytuj
zigi69 Opublikowano 29 Października 2013 Opublikowano 29 Października 2013 Zigi a wiesz jak to wyglada bo jak wpisuje w net lisiur to wyskakuje mi zdjecie psów:/ Jaka to ma wielkość - jak standardowy lis?W sumie chyba zdecyduje się na te pułapki tylko cos wiecej bym musial o nim wiedziec...:/ Lisiur, liszka, mykita, rudzielec, niedolisek wszystkie te nazwy określają lisa (Vulpes vulpes) PozdrawiamWojtas Cytuj
sputnik Opublikowano 30 Października 2013 Opublikowano 30 Października 2013 Zigi a wiesz jak to wyglada bo jak wpisuje w net lisiur to wyskakuje mi zdjecie psów:/ Jaka to ma wielkość - jak standardowy lis?W sumie chyba zdecyduje się na te pułapki tylko cos wiecej bym musial o nim wiedziec...:/ Heheheh dobre Cytuj
koala1987 Opublikowano 30 Października 2013 Autor Opublikowano 30 Października 2013 Zigi a wiesz jak to wyglada bo jak wpisuje w net lisiur to wyskakuje mi zdjecie psów:/ Jaka to ma wielkość - jak standardowy lis?W sumie chyba zdecyduje się na te pułapki tylko cos wiecej bym musial o nim wiedziec...:/ Lisiur, liszka, mykita, rudzielec, niedolisek wszystkie te nazwy określają lisa (Vulpes vulpes) PozdrawiamWojtas kurcze to połowy nazw nie znam:) U nas mówi się po prostu lis lub rudzielec:) Zastanawia mnie tylko jak wlazł:/Jakie parametry powinna miec pułapka? wielkośc wejsc 30 x 30 cm starczy? Cytuj
sputnik Opublikowano 31 Października 2013 Opublikowano 31 Października 2013 Z doświadczenia wiem, że w pułapkę metrową z wejściami 35 x 30 cm wchodzi bez problemu. Ale myślę, że w 30 x 30 cm też wejdzie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi