Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem ze szczurami, które zagnieździły mi się gdzieś w stodole lub pod kurnikiem. Przeglądając sklepy z ofertą do deratyzacji jest masa różnego typu trutek na szczury: granulki, kostki deratyzacyjne, trutki w płynie i sama już nie wiem co wybrać. Co byście polecili do zwalczania przede wszystkim szczurów?
Opublikowano

Ja od jakiegoś czasu stosuje w granulkach preparat nazywa się rat killer no i muszę przyznać, że się sprawdza

Fajne jest to ze jak myszy go wyjadaja to zasuszają się, a dodatkwo ten środek ma jakis składnik, który powoduje ze szkodnikowi chce sie pic i szuka takiego miejsca, wiec czesto nawet widze ze trutka jest wyjedzona a nigdzie w poblizu nie mam myszy

Opublikowano
Z tym zasuszaniem to ważna sprawa, często zdarzało się że mysz lub szczur padały w trudno dostępnych miejscach i zaczynały się rozkładać i gnić. A stosując takie dobre jakościowo trutki nie ma już tego problemu.
Opublikowano
Jeszcze jedna uwaga jeżeli chodzi o tępienie szczurów. Pamiętaj żeby sprawdzić aby trutka nie zabijała od razu :!: tylko min. po 2-4 dniach. Szczury są na tyle mądre że jeżeli nie są pewne jakiegoś pokarmu, to go będą znosić do gniazda i w pierwszej kolejności dadzą do zjedzenia młodym. Dopiero gdy im nic nie będzie same się skuszą by to zjeść. Więc trutka musi działać najszybciej po kilku dniach aby myśleć o wytępieniu wszystkich szczurów.
Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi na temat odszczurzania. Mam jeszcze pytanie ponieważ ten środek co poleca Jan77 jest właśnie w kilku odmianach. Czy ma znaczenie w przypadku szczurów forma trutki: granulki albo kostki?
Opublikowano
Widzisz ja akurat stosuje granulat, łatwo mi go rozsypac i widzie ile go znika. Jedyne co to jeśli nie bedziesz stosował jakis karmników to trutka moze się rozsypac albo szkodniki ja rozniosa, z kostką byłby pewnie mniejszy problem jesli o to chodzi pewnie
Opublikowano
Zgadzam sie z Janem, że szczury i myszy mogą poroznosić trutki. Ja kiedyś miałam takie karmniki z trutka gotową i całkiem fajnie się to sprawdzało. Dawno to było ale zdaje się ze tam była kostka trująca.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, mam jeszcze pytanie w sprawie rozmieszczania stacji deratyzacyjnych. Znaleźliśmy jedną dziurę, którą szczur prawdopodobnie dostaje się do kurnika. Czy powinnam ten karmik na szczury wepchać w tę dziurę w ścianie tak żeby go zmusić do przejścia przez karmik, a może raczej powinien stać obok przejścia?
  • 2 lata później...
Opublikowano
A nie lepiej kupić jakąś żywołapkę i włożyć tam jakiś smakołyk żeby szkodnik się złapał a potem wywieźć gdzieś daleko do lasu? Po trutce to własnie tak jak mowicie - smierdzi i czasem inne zwierzeta domowe moga sie zatruc, a poza tym trzeba zbierac i zakopywac zabite szczury a to jest raczej nie przyjemne ;/
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Trutkę trzeba właściwie rozmieścić, najlepiej tak co około 3 m przy ścianach i w zakamarkach, bo myszy i szczury zawsze jedzą tylko trochę z każdego miejsca. Trutka musi zacząć działać po kilku dniach, żeby wszystkie szczury zjadły
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
A może tak odstraszacz ultradźwiękowy ?? Koszt nie jest znów taki ogromny a w zależności od zastosowanej częstotliwości pozwala na odstraszanie kun, ptaków czy szczurów i myszy.
Opublikowano
Też możesz zastosować, ale to zależy czy wiesz w którym miejscu szkodnikk się znajduje. Odstraszacz emituje ultradźwięki w linii prostej, jeśli coś stoi na przeszkodzie to dźwięk już jest przerwany, działa to fajnie na jakieś puste obszary. Znajomy założył taki odstraszacz w sadzie, na jego krawędziach przeciw sarnom które obgryzają i chwalił mi się, że efekt rewelacja :)
Opublikowano

donald977

Nie wiedziałem, że działają one w linii prostej - warto wiedzieć. A co do skuteczności to tez kilku znajomych przetestowało odstraszacze ultradźwiękowe u siebie i byli zadowoleni. ;)

Opublikowano
No oczywiście że skuteczne, znajomy zastosował na dachu na gołębie i mówi że rewelacja, stosował tyle różnych rzeczy i wydał tyle kasy a okazało się że taki odstraszacz jest w stanie pozbyć się tych szkodników, co najważniejsze w sposób humanitarny :)
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Ja poradziłem sobie sam, miałem taką trutkę rat killer perfect (dojrzałem kiedyś, że taka była wystawiana u znajomych w bloku), ale koniecznie wystawiaj coś takiego w stacjach deratyzacyjnych, bo mi kiedyś kot się otruł przez przypadek jak wsypywałem granulki do kartonu :/
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jeśli nie macie innych zwierząt typu kot pies rozsypujecie nawet w tych kartonikach, ale ja wolę nie ryzykować szczególnie przy dzieciach. Kupiłam karmniki deratyzacyjne i nie ma możliwości, że inne zwierze czy dziecko bedzie miało dostęp. Używam preparatu w kostce.
Opublikowano
Nikt nie będzie zamawiał ekipy która usunie gryzonie, szczególnie ktoś kto mieszka na działce z domkiem. Wystarczy postawić łapkę, albo tak jak poprzedniczka mówi stacje z trutką. JA natomiast tępie te szkodniki tradycyjnymi sposobami - żywołapka i jakaś zanęta w formie serka bądź mięska :) jesli mi jakaś mysza wleci do domu bardzo łatwo i szybko pozbywam się jej właśnie w ten sposób :mrgreen: :mrgreen:
Opublikowano
Ja również polecam karmnik deratyzacyjny. Normalnie kupiłbym granulat i go rozsypał, ale od zeszłego roku mam 2 szczeniaki. Dlatego rok temu kupiłem 2 karmniki i ratkillera w kostce. Myszy zaczęły padać, żadna do garażu i do domu się nie przedostała, więc rozwiązanie zdało egzamin :D
Opublikowano
U sąsiada akurat kiedyś psiak niefortunnie zjadł trochę trutki, ale naszczęście obyło się bez większych komplikacji.. naszczęście, to pewnie dlatego, że nie pobrał jej zbyt wiele...