barteksl Opublikowano 1 Października 2013 Opublikowano 1 Października 2013 witam jestem nowy i chciałbym się za pytać czy jak bazanicia znosi jajko to od razu na nie siada. czy zbiera ileś i dopiero pozniej jak tak to wtedy kiedy zacznie na niej siedzieć , Cytuj
sputnik Opublikowano 10 Października 2013 Opublikowano 10 Października 2013 Kura bażanta najpierw znosi wszystkie jaja i dopiero wtedy na nich siada. Podobnie ma się rzecz z innymi ptakami. Z tego co pamiętam wyjątkiem są kanarki - tutaj kanarek siada od razu po zniesieniu pierwszego jajka, w efekcie czego pisklę wyklute z drugiego czy trzeciego jajka jest słabsze i ginie, gdyż nie jest w stanie konkurować o pokarm w tym najstarszym osobnikiem. Wtedy też należy stosować jajka podkładowe, ale to już inna historia Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 11 Października 2013 Opublikowano 11 Października 2013 Kura bażanta najpierw znosi wszystkie jaja i dopiero wtedy na nich siada. Podobnie ma się rzecz z innymi ptakami. Z tego co pamiętam wyjątkiem są kanarki - tutaj kanarek siada od razu po zniesieniu pierwszego jajka, w efekcie czego pisklę wyklute z drugiego czy trzeciego jajka jest słabsze i ginie, gdyż nie jest w stanie konkurować o pokarm w tym najstarszym osobnikiem. Wtedy też należy stosować jajka podkładowe, ale to już inna historia Brzmi sensownie Cytuj
janek Opublikowano 14 Października 2013 Opublikowano 14 Października 2013 Sorry za offtopic, ale czy wiecie jak wygląda ta sprawa u gołębi? Cytuj
galazkairek Opublikowano 9 Lipca 2014 Opublikowano 9 Lipca 2014 Witam !Jedna kurka bażancia usiadła na jajkach ... siedzi i siedzi, parę jajek wypchnęła z gniazda po oględzinach i endopatologi stwierdziłem iż płód obumarł i kura wypchnęła je poza gniazdo. Powiem szczerze iż straciłem rachubę czasu co do tego wysiadywania ale wydaje misie że miną już okres inkubacji naturalnej ... I co teraz z tym fantem robić ... POMOCY. Pozdrarwiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi