janek Opublikowano 12 Września 2013 Opublikowano 12 Września 2013 Witajcie mam takie pytanie, bo stosuje promienniki o mocy 175W i czasami przydałoby się zmniejszyć moc - czy są na rynku i czy jest możliwe jakiegoś termostatu/regulatora mocy promiennika? Cytuj
dominikp64 Opublikowano 12 Września 2013 Opublikowano 12 Września 2013 Myślę że można by było tu zastosować takie ściemniacze oświetlenia, one miały możliwość płynnego zmniejszania lub zwiększania mocy świecenie żarówek i z promiennikami powinno być tak samo. Cytuj
sputnik Opublikowano 13 Września 2013 Opublikowano 13 Września 2013 Dominik dobrze kombinujesz. Ewentualnie można znaleźć coś takiego jak oprawa z przełącznikiem mocy - masz przycisk, który zmniejsza moc o połowę. Cytuj
garzew2 Opublikowano 13 Września 2013 Opublikowano 13 Września 2013 Witam, ze ściemniaczami może być ten problem że nie każda żarówka czy promiennik do podgrzewania jest przystosowany do takich urządzeń i można je szybko uszkodzić. Chyba lepszym rozwiązaniem jak proponuje sputnik jest wybór opraw z przełącznikami - one są dedykowane do lamp grzewczych i nie ma ryzyka, że coś się spali. Cytuj
Pio45 Opublikowano 13 Września 2013 Opublikowano 13 Września 2013 Dominik chodzi Ci o taki sprzęt jak stosuje się np. w gołębnikach? Cytuj
sputnik Opublikowano 16 Września 2013 Opublikowano 16 Września 2013 Pewnie tak, ale to drogi sprzęt i nie wiem czy by to się sprawdziło. Myślę, ze najlepsze i najprostsze wyjście to oprawa z przełącznikiem mocy Cytuj
Pio45 Opublikowano 16 Września 2013 Opublikowano 16 Września 2013 W takich mniejszych hodowlach jak u mnie to pewnie tak. Ja zawsze miałem zwykły prommiennik. Jakiś czas temu kupiłem tez płytę grzewczą na próbę, ale jestem bardziej zadowolony z promienników Cytuj
dominikp64 Opublikowano 16 Września 2013 Opublikowano 16 Września 2013 Pierwsze co mi przyszło do głowy to takie ściemniacze pokojowe. Ale rzeczywiście one mogą nie być przystosowane do promienników. Pio45 czy masz na myśli takie automatyczne sterowniki oświetlenia gołębników?Widziałem taki elektroniczny regulator światła u znajomego, który jest zapalonym hodowcą gołębi. To urządzenie reguluje pory włączania i wyłączania się zasilania więc do lamp grzewczych też by się nadał żeby dogrzewać pisklęta tylko w określonych porach. Cytuj
Pio45 Opublikowano 17 Września 2013 Opublikowano 17 Września 2013 No dokładnie o coś takiego, takie regulatory oświetlenia są w stanie wyłączyć lub włączyć w danym momencie światło oraz wpływać na jasność świecenia żarówkiTylko w sumie pisklaki ciagle będą potrzebować ciepła, to nie wiem czy taki regulator byłby potrzebny, co innego do woliery Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi