Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, będę musiał zrobić dezynfekcję mojej piwnicy, ponieważ panowała u nas nosówka i wszystkie koty pozdychały. Minął już ponad rok i pomyślałem, że dobrze by było zrobić dezynfekcję Virkonem. Mam takie pytanie do was bo nigdy go jeszcze nie stosowałem. Wiem, że roztwór po zmieszaniu wody i proszku ma różowy kolor - moje pytanie brzmi: czy zostaną mi ślady na posadzce i ścianach po spryskaniu?
Opublikowano

Od dawna dezynfekuje Virkonem inkubatory czy pomieszczenia dla zwierząt i nigdy nie pozostawał po nim żadne ślad. Nie jestem w stanie tylko powiedzieć jak się zachowa na białej ścianie.

Najprościej będzie samemu sprawdzić w jakimś niewidocznym miejscu gdzie nie będzie przeszkadzać.

Opublikowano
zrobienie roztworu i szczelne go zamknięcie na kilka dni spowoduje również że straci on kolor i będzie przezroczysty

pozdrawiam

Wojtas

Racja, tylko roztwór po straceniu koloru straci także swoje właściwości z tego co wiem.

Opublikowano
W sobotę robiłem dezynfekcję i muszę przyznać, że różowa barwa znika ze ścian ;) Na opakowaniu jest napisane, że zanik różowej barwy roztworu świadczy to braku aktywności bakteriobójczej czy jakoś tak ;)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Z tego co wiem to podobno producent wycofał się z produkcji zwykłego Virkonu zarówno w proszku czy tabletkach, i będzie dostępny już tylko Virkon S do dezynfekcji.

Ale jak to, to nie będzie już w proszku Virkonu? Chyb trochę cie nie zrozumiałem

Opublikowano
Na rynku można znaleźć Virkon i Virkon S. Zwykły Virkon jest firmy Naturan, a Virkon S firmy Bayer. Virkon S jest dostępny w w proszku i był dostępny w tabletkach, jednak teraz wycofali te tabletki z produkcji i już ich nie będzie.
  • 2 tygodnie później...