janek Opublikowano 23 Lipca 2013 Opublikowano 23 Lipca 2013 Witam, mam takie pytanie: ile plus minus miesięcznie kosztuje utrzymanie hodowli bażantów (ok. 50 ptaków powiedzmy)? Co jest największym kosztem? Cytuj
sputnik Opublikowano 24 Lipca 2013 Opublikowano 24 Lipca 2013 Na pewno wiele zależy od skali hodowli jaką się prowadzi. Najwyższe wydatki są na początku - budowa woliery, wyposażenie, karmidła, poidła itd. Myślę, że potem utrzymanie hodowli nie jest aż tak wysokie. Ja w tej chwili bażantów nie mam, ale mogę Ci powiedzieć, że na takiej profesjonalnej fermie bażantów miesięczny koszt utrzymania 1 sztuki to ok. 3 zł. Cytuj
janek Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Opublikowano 26 Lipca 2013 To rzeczywiście nie jest jakaś duża kwota, jeżeli się ma kilkanaście ptaków. Gorzej z pobudowaniem woliery, słyszałem, że ta siatka polietylenowa jest dosyć droga ale starcza na kilkanaście sezonów Cytuj
dominikp64 Opublikowano 26 Lipca 2013 Opublikowano 26 Lipca 2013 Tak, ale te koszty utrzymania jakie podaje sputnik są wyliczone prawdopodobnie jeżeli pasze i karmy pochodzą w większości z własnej produkcji. Jeżeli miałbyś w całości kupować ziarno lub paszę to koszt produkcji bażantów będą dużo większe. Cytuj
sputnik Opublikowano 29 Lipca 2013 Opublikowano 29 Lipca 2013 Trafne spostrzeżenie Dominik. Ale i tak myślę, że spora część hodowców ma jakiś kawałek ziemi, co pomoże w obniżeniu kosztów Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi