JarekPowozy Opublikowano 15 Lipca 2013 Opublikowano 15 Lipca 2013 Szukam osoby która podzieli się doświadczeniem w zorganizowaniu hodowli bażantów .Odpłatnie oczywiście . Cytuj
tragopan22 Opublikowano 26 Lipca 2013 Opublikowano 26 Lipca 2013 Witam, Jarek mógłbym Ci pomóc w zorganizowaniu hodowli bażantów i podzielić się doświadczeniem, a jest ono ogromne. PozdrawiamDominik Cytuj
4aqua3 Opublikowano 26 Lipca 2013 Opublikowano 26 Lipca 2013 Witam,Myślę, że na tym forum znajdziesz wyczerpujące informacje na interesujące Cię tematy dotyczące hodowli i chowu bażantów. ZA DARMO. Cytuj
Pio45 Opublikowano 29 Lipca 2013 Opublikowano 29 Lipca 2013 Popieram! Jest wiele inetresujących stron w internecie, forów gdzie możesz zdobyc informacja. A jesli miałes juz doczynienia z hodowla to tym bardziej sobie poradzisz! Cytuj
sputnik Opublikowano 30 Lipca 2013 Opublikowano 30 Lipca 2013 Dokładnie, poczytaj trochę, zacznij od niewielkiej ilości ptaków, w razie pytań - pytaj - na forum na pewno dostaniesz odpowiedź Cytuj
zigi69 Opublikowano 30 Lipca 2013 Opublikowano 30 Lipca 2013 Pisałem z tym Kolegą tzn zdeklarowałem się darmowo pomóc, ale po tym jak się "naprodukowałem" i wysłałem mu to nie dostałem żadnego zwrotnego maila, zresztą w tym temacie też już nic nie pisze, więc chyba szkoda było mojego czasu... Cytuj
Pio45 Opublikowano 31 Lipca 2013 Opublikowano 31 Lipca 2013 Powiem Ci ze szkoda, ale moze woli komus płacic niz tu darmowo pomoc uzyskac. Ja tam sie na forum nigdy nie zawiodełm... Cytuj
xdmetinxd1o2.pl Opublikowano 13 Stycznia 2015 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Witam mam pytanie , jestem nowy i nawet nie wiem jak zrobić swój post . Mianowicie założyłem hodowle bażantów i jaśniej same samce . Posiadam 5 gatunków jak narazie : Złoty , bananowy , królweski , diamentowy i kiściec tajwański . Wszystkie są dorosłe lecz kiściec jest jeszcze nie do końca upierzony ( słyszałem , ze jest to gatunek agresywny " Dlatego zastanawiam się czy może być z tym problem jak dorośnie czy raczej powinno być wszystko w porządku jeżeli nie posiadam żadnej samiczki ? Pozdrawiam i przepraszam za dołączenie Cytuj
galazkairek Opublikowano 14 Stycznia 2015 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Witam!!!Drogi Kolego, jeśli masz wszystkie ptaki w jednej wolierze to koniecznie musisz je rozdzielić aby uniknąć walk kogutów a tym samym zejść od wykrwawienia, urazów i ran , tym bardziej iż zbliża się luty a zatem okres organizacji stad (toki / gody). Samce to znaczy koguty będą walczyć o dominację i będą starały się odpędzić konkurentów. A rozdzielić je tak aby się nie widziały, będą walczyć nawet przez siatkę (równie krwawo i bezwzględnie). I nie ważne czy będą miały publikę samic - kur, czy będą same. Natura jest natura.Jeśli chodzi o kurki to lepiej aby koguty miały swoje stada i miały zajęcie w postaci zajmowania się nimi. A i dla facetów jest zdrowiej jak mają rozrywkę . Stadko 3-7 kurek pozwoli kogutom na rozwinięcie swojej populacji a tym samym rozładuje napięcie emocjonalne . tak jak u ludzi samotność jest nie zdrowa a z towarzyszką / partnerką jest weselej a na pewno nie nudno . Pozdrawiam. A tak nawiasem pisząc to chyba jest najfachowsze forum w tej dziedzinie hodowli ... Cytuj
gaudi Opublikowano 16 Stycznia 2015 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgadzam się z przedmówcą, kup każdemu samcowi po kilka kurek i wtedy wszystko będzie grało Cytuj
galazkairek Opublikowano 16 Stycznia 2015 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Witajcie !!!To jeszcze raz ja. Podkreślam tylko że na małej przestrzeni trzeba te stadka i tak rozdzielić, koguty będą walczyć ... W dużej wolierze "rodziny" się rozpierzchną i samce nie będą wchodzić sobie w drogę, choć i tak zajdzie duże prawdopodobieństwo że staną na przeciwko siebie w mało pokojowych zamiarach. Zresztą będzie to miało również wpływ na "czystość rasy i gatunku" - bez podtekstów rasistowskich, szczególnie iż Kolega napisał że jest w posiadaniu szlachetnych gatunków bażanta. A każdemu hodowcy zależy na jak najczystszych barwach upierzenia, no chyba że chcemy poeksperymentować genetycznie i tworzyć nowe rasy. Pozdrawiam z wyrazami szacunku. Cytuj
xdmetinxd1o2.pl Opublikowano 17 Stycznia 2015 Opublikowano 17 Stycznia 2015 A to jest pewne że się będą biły ? Posiadam tylko te bażanty i z doświadczenia innych hodowców dowiedziałem się , że nie powinno być z tym problemu dlatego taką właśnie " hodowlę " założyłem . jesteście pewni , że będą się biły ? Ja słyszałem , że może być tak , ze 1-2 samce będą dominować a reszta się podporządkowuje . Teraz była taka sytuacja , że dokupiłem jeszcze bażanta srebrnego i jak go wpuściłem było małe spięcie z bananowym które trwało dosłownie 5 minut i od tamtej pory przez 3 dni wszystko jest w porządku . Jesteście pewni , że to nie wypali ? Cytuj
galazkairek Opublikowano 17 Stycznia 2015 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Hej !!!Walki kogutów - częstotliwość, natężenie i czas starcia zależy w dużej mierze od temperamentów poszczególnych osobników. Można poeksperymentować, ale czy ryzyko będzie się opłacało ... analiza kosztów i zdrowia ptaków. Osobiście widziałem jak sypały się pióra do krwi i kości ... z wykrwawieniem włącznie a skończywszy na dekapitacji łebka. Ryzykuj ... , bo może trafiłeś na uległe sztuki i tylko jeden będzie dominował, ale z tego co się orientuję to masz rasy raczej słynące z waleczności ... czym szlachetniejszy ptak tym bardziej bojowo nastawiony do konkurentów. Pozdrawiam. Cytuj
xdmetinxd1o2.pl Opublikowano 17 Stycznia 2015 Opublikowano 17 Stycznia 2015 To co radzicie robic , bo mam teraz poważny dylemat . Trochu zapłaciłem za te bażanty i nie mam możliwości rozbudowy woliery mam jedną dużą (5m-5m- 3m wysoką ) raczej nie mam możliwości jej przedzielić . jest sens schodzić do jednego Gatunku skoro posiadam te bażanty miesiąc ? Czy lepiej zaryzykować i może się uda ponieważ naprawde podoba mi się takie coś jak są same samce . mam zamiar hodować 9 gatunków ( może wiecej ) co byście zrobili na moim miejscu . od miesiąca jest ok , ani jedna kropla krwi się nie wylała a każdy bażant pochodzi od innego hodowcy , co mi doradzicie ? Cytuj
galazkairek Opublikowano 18 Stycznia 2015 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Hej !!!Szczerze mówiąc to nie wiem co Ci Kolego doradzić. Fakt kosztów zakupu ptaków nakazuje obserwację i czekanie, rzeczywiście może nic nie zaistnieć z czarnego scenariusza. Ale na przyszłość jeśli Kolega chce rozwijać hodowlę to trzeba pomyśleć dla bezpieczeństwa o rozbudowie wolier dla wszystkich "bażancich" rodzin, a żeby rozwijać hobby to i trzeba trochę kur (samic). Jaką dumą się człowiek napawa kiedy ma "swoje" bażancie potomstwo - a i można zejść trochę z kosztów utrzymania hobby przez sprzedaż ptaków. A swoją drogą to rzeczywiście koguty są śliczne i tak dumnie prezentują swoje wdzięki. Mądrze się ale ja również popełniłem błędy i straciłem koguta i kurę przez swoją lekkomyślność ( czytaj optymizm) i niedocenienie warunków bezpieczeństwa, ale ja mam takie szczęście że wszystkie prawa murphego sprawdzają się na mojej osobie. Po analizie doradzę Koledze ... czekaj i obserwuj ... bądź optymistą ... ja bym tak zrobił. Jak do tej pory nic się nie wydarzyło to może brak partnerek ma na to wpływ i nie będą walczyć o wpływy na terytorium woliery i nie trzeba będzie zaciągać "żelaznej kurtyny". Ja mam jeden gatunek - bażanta obrożnego (łownego , polnego) i nie mam doświadczenia z tymi egzotycznymi, chociaż planuję mongolskie tu dzież kaukaskie ( wciąga ta zabawa w ptaki) . Pozdrawiam i powodzenia. Proszę o relacje z zachowań kogutów. Cytuj
xdmetinxd1o2.pl Opublikowano 19 Stycznia 2015 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Dziękuję za na pewno przydatne rady , przydadzą się . Mam zamiar powiększyć jeszcze "hodowle " o bażanta srebrnego , łownego , mongolskiego i węgierskiego . Będę zdawał relacje na bieżąco . Na wiosne planuje zbudować poważną woliere dla każdego gatunku z osobna i oczywiście dokupić samiczki , relacje będę zdawał na bieżąco . Orientujecie się mniej więcej jaka jest cena rynkowa samca bażanta łownego ? Zastanawia mnie to . Już nie mogę doczekać się wiosny i prawdziwej koloryzacji tych bażantów . pozdrawiam , czekam na odpowiedz Cytuj
zigi69 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Na tak małej powierzchni obstawiam że w kwietniu już możesz nie mieć problemu. Oczywiście nie życzę Ci tego, ale w momencie wydłużenia dnia wzrasta "popęd" kogutów co jest związane z zbliżającymi się tokami i okresem lęgowym. Koguty wyznaczają sobie rewiry i ich pilnują i nie wierze aby się podporządkowywały jedne drugim. Bażant jest specyficznym gatunkiem i nie toleruje innych gatunków terytorialnych w hodowli wolierowej. Dlatego nie można trzymać na wiosnę ich z kuropatwami np. Je śli nie masz co z nimi zrobić to już im pozakładaj osłony na dzioby i spróbuj spiłować ostrogi choć nie wiem czy to cokolwiek da. I szczerze nie kupuj więcej kogutów przynajmniej do czerwca. Cytuj
galazkairek Opublikowano 20 Stycznia 2015 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Witam !!!Kolega Zigi69 ma " jedyne słuszne poglądy", powierzchnia woliery 25m2 lub 75m3 to o wiele, wiele za mało na taką ilość ptaków płci męskiej. Taką wolierę robi się na jedne stado (1+7). Okres zimowy nie jest najlepsza porą na roboty ziemne, ale jest możliwość rozpoczęcia prac szczególnie iż dzisiejsze zimy są tylko z nazwy, ja pierwszą "klatkę" wyprodukowałem w lutym (na początku miesiąca) ubiegłego roku łącznie z wkopaniem płyt betonowych na głębokość 30-40 cm. W pojedynkę, bez szarpania się po pracy zajęło mi to tydzień (rozmierzenie, przywóz materiałów, wkopanie płyt, uspawanie z rur i kątownika stelażu, pomalowanie, osiatkowanie - no z malowaniem, siatką i ustawianiem w pionie segmentów stelaża pomogła mi moja wspaniała Żona) Dało się i to bez wielkich ceregieli. Ale wracając do tematu, rzeczywiście, Zigi69 ma racje w swojej szczerości, nie kupuj już więcej ptaków do momentu wystarczającej ilości wolier. To tak jak z budową domu, człowiek nie wprowadza się jeśli nie ma ścian, okien, drzwi i dachu. Musisz wykazać cierpliwość, powoli czy szybko ale sukcesywnie i zgodnie z kolejnością. Tym bardziej iż są to żywe stworzenia. Komfort ptaków to klucz do sukcesów hodowlanych. Ja Kolegę doskonale rozumiem,, bo ja z cierpliwością jestem na bakier, muszę mieć już, natychmiast a najlepiej na wczoraj ... niestety natura jest niesubordynowana i nie słucha poleceń ani rozkazów .Cena bażanta łownego (obrożnego) waha się od 35 do 40 zł w dużych hodowlach, w małych hobbystycznych cena oscyluje między 50 a 100 a nawet 150 zł, w tym roku dokupowałem dwa koguty i kurę w cenie 35 zł za sztukę. A dokupowałem ze względów uzupełnienia stad do równych ilości i wymiany materiału genetycznego. Dochowałem się "swojego potomstwa" ale cele konsumpcyjne uszczupliły inwentarz a wspomniana genetyka wymusiła kogutki. I dlatego te tegoroczne zakupy.W sumie mądraluje się a ja swoja hodowlę (hobby konsumpcyjno - estetyczne) posiadam od roku, ale właśnie wiem na świeżo jakie błędy popełniłem i jak to się od początku wszystko zaczyna i doskonale rozumiem początkujących i niecierpliwych. Nauczyłem się pokory przed żywą naturą na bieżąco obserwując mieszkańców mojej woliery ( wszystko zgadza się z radami forumowiczów a jak się nie zgadza to tylko z terminem ale wcześniej czy później pojawia się systematyka ). Pozdrawiam i jeszcze raz życzę powodzenia trzymając kciuki za Kolegę i jego bażanciarnię. Cytuj
xdmetinxd1o2.pl Opublikowano 22 Stycznia 2015 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Witam . No to teraz pozostaje czekać i zabrać się za woliery , ciekawe jak to będzie . Zainwestuje w te ochronki na dzioby i mam nadzieję , że będzie wszystko w porządku . Myślałem , że nie będzie z tym problemu a jednak . Dobrze , że mnie doświadczyliście i na pewno mi się to przyda. Dziękuję . Jednak mam dalej nadzieję , że póki co będzie wszystko w porządku Cytuj
michalinna Opublikowano 29 Stycznia 2015 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Witam . No to teraz pozostaje czekać i zabrać się za woliery , ciekawe jak to będzie . Zainwestuje w te ochronki na dzioby i mam nadzieję , że będzie wszystko w porządku . Myślałem , że nie będzie z tym problemu a jednak . Dobrze , że mnie doświadczyliście i na pewno mi się to przyda. Dziękuję . Jednak mam dalej nadzieję , że póki co będzie wszystko w porządku Czy możesz mi podpowiedzieć jaki typ osłonki Ci się sprawadził? Bo niestety też muszę zakupić :/ Cytuj
xdmetinxd1o2.pl Opublikowano 8 Lutego 2015 Opublikowano 8 Lutego 2015 Dowiedziałem się , że najlepsza osłonką jest ta wykonana ze skóry ponieważ jest miękka i nie przeszkadza bażantom. Niestety nigdzie się z nią nie spotkałem i postanowiłem kupić uniwersalne Cytuj
sputnik Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 Widziałem takie osłonki, zrobione z elastycznej gumy: http://www.hodowlany.pl/Towary/81/1309_5.jpg Cytuj
michalinna Opublikowano 18 Lutego 2015 Opublikowano 18 Lutego 2015 Czy mogę prosić o namiar na takie osłonki? Fajnie, że są z gumy robione, nie będą się o siatkę haczyć Cytuj
sputnik Opublikowano 3 Marca 2015 Opublikowano 3 Marca 2015 Witam, podaję link do osłonek: http://www.hodowlany.pl/i1309_Oslonki_na_dzioby_przeciw_dziobaniu_dla_bazantow_Elastic_20_sztuk.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi