janek Opublikowano 5 Lipca 2013 Opublikowano 5 Lipca 2013 Witajcie! Macie może jakieś skuteczne sposoby na walkę ze szpakami? Dodam, że odpadają odstraszacze ultradźwiękowe i że z siatka też odpada bo drzew jest ok. 100 sztuk Cytuj
garzew2 Opublikowano 5 Lipca 2013 Opublikowano 5 Lipca 2013 Może pistolety hukowe - tyle że będziesz musiał być non stop w sadzie i wszystkiego samemu pilnować. Cytuj
dominikp64 Opublikowano 8 Lipca 2013 Opublikowano 8 Lipca 2013 Te straszące hukowe działają tylko na krótką metę, szpaki po pewnym czasie przyzwyczajają się do huku i przestają na niego reagować. Tak naprawdę do jedynym i skutecznym sposobem na zabezpieczanie drzew są tylko siatki osłonowe. Cytuj
sputnik Opublikowano 8 Lipca 2013 Opublikowano 8 Lipca 2013 Ze szpakami jest problem, wiem po swoich czereśniach. Szybko się uczą i są śmiałe. Nie widzę innego skutecznego rozwiązania jak siatka, podobnie jak dominik64 Cytuj
Pio45 Opublikowano 8 Lipca 2013 Opublikowano 8 Lipca 2013 Wiesz niektóre siatki są mocne wiec wykorzystasz je spokojnie przez kilka sezonów, wiec dobrze jest raz wydac troche kasy i miec juz spokój na lata Cytuj
dominikp64 Opublikowano 9 Lipca 2013 Opublikowano 9 Lipca 2013 Racja wydatek jest duży szczególnie jak ma się sporą ilość drzewek, ale jeżeli myślisz o profesjonalnej produkcji to warto w siatki zainwestować no bo dobrej jakości siatka będzie ci służyć przez ładne parę sezonówwtedy koszty rozkładają ci się na te 5-6 lat i nie masz już strat w czereśniach Cytuj
Jan77 Opublikowano 9 Lipca 2013 Opublikowano 9 Lipca 2013 Ze szpakami jest problem, wiem po swoich czereśniach. Szybko się uczą i są śmiałe. Nie widzę innego skutecznego rozwiązania jak siatka, podobnie jak dominik64W pełni się zgadzam, Mam w ogordzie kilka drzewek i robiłem różne rzeczy żeby ptaki nie przylatywały, butelki, strachy ale tak jak piszesz na chwile był spokój a potem znów przylatywały jak zobaczyły ze nic im nie grozi. Teraz mam siatki rozłożone.A słyszałem tez o tych odstraszaczach Cytuj
janek Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Opublikowano 9 Lipca 2013 Może macie trochę racji z tą siatką. Znalazłem fajną ofertę siatki na ptaki w rolce 10 na 50 metrów, tak źle nie wychodzi. A w sumie może się zwróci po kilku sezonach, jeżeli będą dobrze płacić za wiśnie Cytuj
Jan77 Opublikowano 10 Lipca 2013 Opublikowano 10 Lipca 2013 Wyglada porzadnie, ja mam taka zwykla z plastiku, a kiedys nawet takie drobne firanki stosowałem. Ogólnie te plastikowe wytrzymały mi kilka sezonów, ale te zdaje sie ze sa materiałowe Cytuj
didia12 Opublikowano 10 Lipca 2013 Opublikowano 10 Lipca 2013 Polecam tą siatkę, bardzo dobrze wykonana i solidna, mam z tego samego materiału tylko mniejsze bo w arkuszach 10x10m tylko na kilka drzewek. Stosuje ją już trzeci sezon i nic się z nią nie dzieje złego. Cytuj
Pio45 Opublikowano 11 Lipca 2013 Opublikowano 11 Lipca 2013 Moja znajoma ma odstraszacz zeby ptaki nie siadały na balkonie. Ogólnie powiem ci ze sie sprawdza ale w przypadku sadu trudno powiedziec bo to tez duzo wiekszy obszar jest. jak pytałem to tamten ma zakres ok.200 mkw. Cytuj
garzew2 Opublikowano 12 Lipca 2013 Opublikowano 12 Lipca 2013 A czy ten odstraszacz to jest z typu ultradźwiękowych? Czytałem o nich w Internecie ale jakoś nie jestem przekonany czy to może skutecznie działać? Czy rzeczywiście ptaki unikają strefy w której działa ten odstraszacz? Cytuj
donald997 Opublikowano 22 Marca 2016 Opublikowano 22 Marca 2016 Kupiłem taki odstraszacz ultradźwiękowy na kuny na strychu i powiem szczerze że naprawde podziałało, pozbyłem się wkońcu kun na dobre Od kilku sezonów walcze właśnie ze szpakami i wypróbuję ten odstraszacz na nie zobaczymy jak zadziała, bo nawet szczerze powiem że nie wiedziałam że może odstraszyć też szpaki Cytuj
gregor588 Opublikowano 25 Marca 2016 Opublikowano 25 Marca 2016 drzewa przed szpakami najlepiej zabezpieczyć siatką, ale słyszałem, że niektórzy wieszają na czubku drzewa śledzie i podobno to pomaga Cytuj
Anzelm Opublikowano 31 Maja 2016 Opublikowano 31 Maja 2016 padłe wrony to widziałem, ale śledzie? Ptaki maja zmysł węchu, chyba nie? Cytuj
hunter Opublikowano 24 Stycznia 2018 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Z racji że teraz po sezonie siatki na szpaki są na promocji. Poważnie myślę nad ich założeniem na moich 20 drzewek. Znalazłem dwa rodzaje siatek: plecione i z tworzywa sztucznego. Warto dołożyć do tej droższej? Cytuj
kunek Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 lepiej trochę dołożyć i kupić mocniejszą Cytuj
hunter Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Kunek a która jest mocniejsza? Też jestem zdania, że lepiej dołożyć więcej i cieszyć się dłużej. Ta z tworzywa sztucznego jest sztywna, ona będzie lepsza? Prawdę mówiąc zmierzałem ku zakupowi siatki plecionej. Cytuj
rolniczka585 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Ja osobiście wolę tę plecioną ze względu na to, że jest lżejsza i bardziej elastyczna. Cytuj
hunter Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 Dzięki, zamówiłem sobie próbki i rzeczywiście chyba wybiorę również tę plecioną, choć jedna i druga są ciekawe. Cytuj
hunter Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 to się okaże w sezonie. Wybraliśmy plecioną. Ocenimy latem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi