Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie! Macie może jakieś skuteczne sposoby na walkę ze szpakami? Dodam, że odpadają odstraszacze ultradźwiękowe i że z siatka też odpada bo drzew jest ok. 100 sztuk
Opublikowano
Te straszące hukowe działają tylko na krótką metę, szpaki po pewnym czasie przyzwyczajają się do huku i przestają na niego reagować. Tak naprawdę do jedynym i skutecznym sposobem na zabezpieczanie drzew są tylko siatki osłonowe.
Opublikowano
Ze szpakami jest problem, wiem po swoich czereśniach. Szybko się uczą i są śmiałe. Nie widzę innego skutecznego rozwiązania jak siatka, podobnie jak dominik64
Opublikowano

Racja wydatek jest duży szczególnie jak ma się sporą ilość drzewek, ale jeżeli myślisz o profesjonalnej produkcji to warto w siatki zainwestować no bo dobrej jakości siatka będzie ci służyć przez ładne parę sezonów

wtedy koszty rozkładają ci się na te 5-6 lat i nie masz już strat w czereśniach

Opublikowano
Ze szpakami jest problem, wiem po swoich czereśniach. Szybko się uczą i są śmiałe. Nie widzę innego skutecznego rozwiązania jak siatka, podobnie jak dominik64

W pełni się zgadzam, Mam w ogordzie kilka drzewek i robiłem różne rzeczy żeby ptaki nie przylatywały, butelki, strachy ale tak jak piszesz na chwile był spokój a potem znów przylatywały jak zobaczyły ze nic im nie grozi. Teraz mam siatki rozłożone.

A słyszałem tez o tych odstraszaczach

Opublikowano
Może macie trochę racji z tą siatką. Znalazłem fajną ofertę siatki na ptaki w rolce 10 na 50 metrów, tak źle nie wychodzi. A w sumie może się zwróci po kilku sezonach, jeżeli będą dobrze płacić za wiśnie :lol:
Opublikowano
Wyglada porzadnie, ja mam taka zwykla z plastiku, a kiedys nawet takie drobne firanki stosowałem. Ogólnie te plastikowe wytrzymały mi kilka sezonów, ale te zdaje sie ze sa materiałowe
Opublikowano
Polecam tą siatkę, bardzo dobrze wykonana i solidna, mam z tego samego materiału tylko mniejsze bo w arkuszach 10x10m tylko na kilka drzewek. Stosuje ją już trzeci sezon i nic się z nią nie dzieje złego.
Opublikowano
Moja znajoma ma odstraszacz zeby ptaki nie siadały na balkonie. Ogólnie powiem ci ze sie sprawdza ale w przypadku sadu trudno powiedziec bo to tez duzo wiekszy obszar jest. jak pytałem to tamten ma zakres ok.200 mkw.
Opublikowano
A czy ten odstraszacz to jest z typu ultradźwiękowych? Czytałem o nich w Internecie ale jakoś nie jestem przekonany czy to może skutecznie działać? Czy rzeczywiście ptaki unikają strefy w której działa ten odstraszacz?
  • 2 lata później...
Opublikowano
Kupiłem taki odstraszacz ultradźwiękowy na kuny na strychu i powiem szczerze że naprawde podziałało, pozbyłem się wkońcu kun na dobre :D Od kilku sezonów walcze właśnie ze szpakami i wypróbuję ten odstraszacz na nie zobaczymy jak zadziała, bo nawet szczerze powiem że nie wiedziałam że może odstraszyć też szpaki :P
  • 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano
Z racji że teraz po sezonie siatki na szpaki są na promocji. Poważnie myślę nad ich założeniem na moich 20 drzewek. Znalazłem dwa rodzaje siatek: plecione i z tworzywa sztucznego. Warto dołożyć do tej droższej?
Opublikowano
Kunek a która jest mocniejsza? Też jestem zdania, że lepiej dołożyć więcej i cieszyć się dłużej. Ta z tworzywa sztucznego jest sztywna, ona będzie lepsza? Prawdę mówiąc zmierzałem ku zakupowi siatki plecionej.
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...