Jan77 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgadzam się z Mieciem, że to syzyfowa praca twoja była, bo na początku jak zacząłem bawić się ze sztucznymi lęgami to faktycznie tez kupiłem prześwietlarkę, sprawdzałem każde jajko przed włożeniem do inkubatora, ważyłem, a potem się okazywało że z tych moich pieczołowicie wyselekcjonowanych nie zawsze był wynikiem lęgów pisklak Może to też brak doświadczenia był. Cytuj
mieciu1988 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zależy też kiedy zbierasz jaja, jeśli wczesnie to jaja moga byc po prostu w bardzo niskim stopniu zalezone (kogut dopiero sie rozgrzewa ) Cytuj
rolniczka585 Opublikowano 12 Września 2017 Opublikowano 12 Września 2017 Sprawdzanie jaj przed włożeniem to strata czasu. Przecież nie jesteśmy w stanie jeszcze określić czy jest zalężone czy nie. Takie czynności wykonuje się dopiero po ok tygodniu od włożenia jajek. Dla mnie najwygodniejszy do przeswietlania jest owoskop z lampka led, ale mysle ze wszystkie tego typu urzadzenie sa na swoj sposob dobre. Cytuj
konrad123 Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 Nie ma sensu prześwietlać przed, chyba że ktoś ma za dużo wolnego czasu i nie ma co z nim zrobić. Cytuj
stasiu77 Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 Niektórzy hodowcy z dużym zapasem kontrolują i prześwietlają jajka przed włożeniem do inku jak lubią przecież nikt im tego nie zabroni a oni mają frajde Cytuj
marcinnor Opublikowano 29 Września 2017 Opublikowano 29 Września 2017 Niektórzy hodowcy z dużym zapasem kontrolują i prześwietlają jajka przed włożeniem do inku jak lubią przecież nikt im tego nie zabroni a oni mają frajde Jeśli ktoś ma dużo wolnego czasu.. Cytuj
donald997 Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 Ostatnio wykonałem prześwietlarkę domowej roboty A mianowicie użyłem rolki od papieru toaletowego i zwykłej lampki diodowej i efekt super wyeliminowałem niezalężone jajeczka Cytuj
rolniczka585 Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 pokaż zdjęcie jak to wygląda? Może też spróbuje zbudowac Cytuj
rolniczka585 Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 Jaki mniej więcej macie % zalężonych jaj po prześwietleniu. U mnie po 9 dniach od włożenia jaj do inkubatora ok. 65-70% mam zalężonych. Cytuj
gregor588 Opublikowano 30 Marca 2018 Opublikowano 30 Marca 2018 z pierwszych zbiorów po zimie zawsze mam najgorsze wyniki prawie połowa odpada, ale kwiecień-maj zdecydowanie lepiej Cytuj
rolniczka585 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 No tak pierwsze zbiory zdecydowanie najgorsze u mnie również to się sprawdza. Cytuj
hunter Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 U mnie niestety tylko ok 40% zalężonych. Słabe koguty. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi