Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej, jest początkującym hodowcą i mam zamiar inkubować także jajka i mam taki pytanie: czy można prześwietlić jajko przed włożeniem do inkubatora i określić od razu, że jest lub nie jest zalężone?? Pozdrawiam!
Opublikowano
Słyszałam właśnie że warto sprawdzać jajka kilka dni po rozpoczęciu inkubacji jak to zaleca Pio45, wtedy można wyeliminować z lęgu zbuki czy niezalężone jaja. Dzięki temu ograniczane jest ryzyko zakażenia komory lęgowej co mogłoby wpływać na inne jajeczka.
Opublikowano
Prześwietlanie od razu po zniesieniu jaja przez kurę nie ma sensu, bo i tak nie widać embrionu - ten rozwija w miarę pobytu w inkubatorze i widać go po ok. tygodniu. Wiem, że najlepiej byłoby od razu odrzucić jaja nie zalężone ale nie ma jak tego sprawdzić :wink:
Opublikowano
Ja kiedys dostałam taka przeswietlarke diodowa i naprawde super jest wiec jesli gdzies taka znajdziesz to polecam bo sie praktycznie nie nagrzewa i kazde jajko jak sprawdzam to widze dokładnie co sie dzieje z zarodkiem
Opublikowano

Podając linka nie miałem na myśli reklamować prześwietlarek do jaj.

Pod tym linkiem bezposrednio były najważniejsze informacje dotyczące samego przeswietlania jaj....

Pozdrawiam,

Opublikowano
Nawet nie pomyslalam o reklamie, a dzieki artykułowi wielu rzeczy sie dowiedziałam bo juz od dawna chciałam jakas zakupic przeswietlarke, wiec za link bardzo wdzieczna jestem!
Opublikowano

Ja mam taki na żarówkę i w sumie nawet sie tak nie nagrzewa szybko ale znow nie inkubuje bardzo duzej ilosci

W kazdym razie mi sie fajnie moj owoskop sprawdza a mam go juz pare lat, jedyne co to ta zarowke musze wyminic jak sie przepali

Opublikowano
Ewentualnie na poczatku moze bc ci trudno ale wiadomo ze wszystko to doswiadczenie. najlepiej duzo poczytaj na ten temet w internecie. Mozna znależć wiele pozytecznych artykułów na temat prześwietlania jaj i obrazu w środku.
  • 4 tygodnie później...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Osobiście polecam owoskop z lampą LED, zamówiłam go przez sklep internetowy poniżej wklejam link. Urządzenie warte jest dania tych pieniędzy.

Pomiaru dokonuje w zaciemnionym pomieszczeniu. Czas nie powinien przekroczyć 2 min na badanie każdego z jaj. Prawidłowo powinno się okresowo sprawdzać jaja 3 razy podczas całego okresu inkubacji. W moim przypadku są to jaja kurze, dlatego testu nr 1 dokonuje podczas 8-ego dnia inkubacji, testu nr 2 podczas 11-stego dnia , a testowania nr 3 podczas 18-stego dnia.

W zestawie jest standardowy zasilacz, oraz dwie różne końcówki do różnych rozmiarów jaj (bażancich, kurzych, przepiórczych, gołębich itp.).

Jak dla mnie super, bardzo ułatwia ocenę zalężenia i jest prosty w obsłudze.

http://www.hodowlany.pl/i358_Tester_do_przeswietlania_i_kontroli_zalezenia_jaj_z_dioda_LED.html

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

DO prześwietlania jest najlepsze żarówka LED! tzn owoskop z taka zaróweczka.

CO do przeswietlania przed włożeniem jaj do inkubatora to raczej to sie nie sprawdzi bo nic się nie zobaczy, dopiero po 6-7 dniach od włożenia i prześwietlenia można zobaczyć czy w jaju rozwija się zarodek czy jest też martwe

Opublikowano
Tez nie prześwietlam jaj przed włożeniem do inkubatora, bo często obraz nie jest dokładny. Lepiej włożyć do inkubatora i sprawdzić tak po 7-10 dniach czy jest zarodek. Dopiero wtedy wstępnie selekcjonuje :)