garzew2 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Witam. Mam problem z gryzoniami, które ryją mi po trawniku i ogródku. Przewiduje że są to pewnie nornice, gdyż kanały które zauważam są znacznie mniejsze i nie ma charakterystycznych dla działalności kreta kretowisk.Co byście polecili na takie małe szkodniki? Cytuj
Jan77 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Opublikowano 19 Czerwca 2013 A nie myslales o tym zeby polozyc siatke trawnikowa z takim drobnym oczkiem? Cytuj
garzew2 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2013 Tyle że to się wiąże z koniecznością całkowitego zlikwidowania trawnika i zakładanie nowej trawy. Też rozważałem taki scenariusz tylko nie wiem czy taka siatka będzie skuteczna na takie małe gryzonie jak nornice czy myszy? Cytuj
sputnik Opublikowano 20 Czerwca 2013 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Słyszałem, że siatka plastikowa nie zatrzyma nornicy, bo bez problemu ją przegryzie. Podobno siatka metalowa z małym oczkiem jest skuteczna. Cytuj
Jan77 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Opublikowano 20 Czerwca 2013 sputnik dobrze pisze, taka metalowa jest najlepsza, a jesli szkoda ci ogrodka to mozna połozyc poprzeczną siatkę Cytuj
mokwam Opublikowano 20 Czerwca 2013 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Nie ma lepszego sposobu na nornice jak karbid...Wystarczy dostać się do tunelu - wsypać trochę karbidu - zasypać ziemią (tylko tak żeby nie uwięzić karbidu a tunel aby pozostał drożny) - ten w połączeniu z wilgocią (wodą) uwolni acetylen, który posiada ostry "czosnkowy" zapach i ma działanie narkotyczne - a niestety a raczej stety nornice nie znoszą ani jednego ani drugiego. Acetylen jak każdy gaz uwalniając się z karbidu będzie pod pewnym ciśnieniem więc, jest pewne, że rozejdzie się po całym tunelu - i tym oto sposobem nornice mamy z głowy..... PS. Osobiście nie radzę palić przy zabawie z karbidem i wodą - powstały z tych dwóch składników acetylen jest wyjątkowo łatwopalny a płomień ma wyjątkowo wysoką temperaturę (zresztą chyba każdy wie, że acetylen w połączeniu z tlenem jest stosowany do spawania, lutowania i cięcia metalu). Pozdrawiam, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi