koala1987 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Witam!Chciałbym zapytać czy powinienem stosować osłonki dla młodych ok. 2-3 tygodniowych bażantów?Zauważyłem ze niektóre wyskubuja sobie piora...Jak długo powinny je nosic? Cytuj
zigi69 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Nie wiem czy znajdziesz tak małe osłonki. Ja widzę problem w karmieniu brak witamin i minerałów. Dodatkowo możesz założyć żarówkę świecącą na czerwono. Na forum pisałem ja i nie tylko jak karmić aby uniknąć dziobania się młodych bażantów. Pozdrawiam Cytuj
Jan77 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Mozna kupic takie osłonki:http://www.hodowlany.pl/i734_Pierscionki_na_dzioby_dla_pisklat_od_18_dnia_zycia_50sztuk.htmlJak urosna to mozna je wymienic na te dla dorosłych bazantów A stosowałes te promienniki podczerwone? one dobrze działaja na kanibalizm Cytuj
koala1987 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2013 tzn miałem białe żarówki do ogrzewania tylko do odchowalnika, a czym sie równiża te białem od podczerwonych? Cytuj
zigi69 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Kolor czerwony działa uspokajająca na bażanty po tym linkiem : jest opisane o co chodzi. Podkreślam że wstawiłem ten link tylko w związku z wyjaśnieniem problemu, nie mam jakiegokolwiek powiązania z tą firmą i produktem. Cytuj
koala1987 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2013 Witam!Bardzo dziekuje za pomoc. W takim wypadku moze sprobuje najpierw z tymi promiennikami. Nie sadziłem ze barwa swiatła promiennika moze miec tak korzystne działanie. Cytuj
zigi69 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Ja jestem ogólnie przeciwnikiem osłonek, wiadomo że czasami nie ma wyboru ale ani to ładne ani estetyczne, najczęściej można jakoś zaradzić dziobaniu się. A co do osłonek, czy pierścieni tych co podał Jan77 to bym hmm mocno się zastanowił bo skoro uniemożliwiają one domknięcie dzioba to również utrudniają w jakiś sposób pobieranie pokarmu a wiadomo co za tym idzie. Cytuj
Jan77 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Niestety miałem takie osobniki na które nic innego nie pomogło, a czesto jak miały przez jakis czas osłonki to po sciagnieciu były spokojniejsze. W danej sytuacji rózne rzeczy okazuja sie skuteczne, a jeszcze zadnemu bazantowi nic sie nie stało, wiec korzystam z róznych rozwiazań. Ale przy młodych zawsze promienniki jednak Cytuj
Paula87 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Ja mam w sumie dwa sposoby promienniki podczerwone lub separacja agresywnych osobników Cytuj
Jan77 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Barwa naprawde działa uspokajajaco na te ptaki, kiedys tez dla porównania miałem biała i faktycznie zadowolony byłem z tej czerwonej bardziej, biała po prostu grzała. Wydaje mi sie ze ten czerwony odcien duzo lepiej ptaki znosza Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi