Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Chciałam poznać opinię hodowców i może doświadczonych smakoszów :wink: , na temat w jakim wieku bażanty będą miały najsmaczniejsze mięso? No i czy warto je tak mocno tuczyć, żeby były bardziej otłuszczone?
Opublikowano

Bażanty są smaczne do około powiedzmy końca grudnia (oczywiście jeśli wykluły się powiedzmy czerwiec lipiec nie wrzesień czy później) że tak to określę czasowo. A teraz dlaczego napisałem tą datę, początkowo gdy bażanty dorastają i powiedzmy osiągają już powoli wagę dorosłego bażanta posiadają mięso które jest bardzo delikatne i kleiste, zrobienie rosołu z takiego bażanta poezja a mięso się rozpływa. Gdy bażanty zaczynają już nabierać tłuszczu przed zimą to wtedy z kolei mięso robi się bardziej zwarte ale dzięki tłuszczowi ( jest dobrym nośnikiem smaku ) który powoduje że mimo zwartości mięso jest soczyste. Wszystko zmienia się właśnie w okolicach końca grudnia początku stycznia gdzie normalnym jest że bażanty zaczynają powoli chudnąć a wtedy mięso robi się bardziej suche. A gdy dochodzi już do toków to przynajmniej u kogutów mięso robi się czerwone oraz bardziej ścięgniste.

A co do mocnego tuczenia hmm powiem tak faktem który wynika z tuczenia mamy ptaki które są cięższe jednak po uboju mamy duży odpad tłuszczu takiego nagromadzonego który zazwyczaj się usuwa, no i pozostaje kwestia smakowa wynikająca z mocnego tuczenia owszem tłuszcz nośnikiem smaku jednak przy intensywnym tuczu dostajemy mięso które nie koniecznie smakuje tak jak powiedzmy bażant upolowany czy pochodzący z normalnego chowu. Podam przykład na kurach, spróbujcie ugotować rosół z koguta który był chowany na wybiegu bez paszy lub z małym jej dodatkiem i takim powiedzmy brojlerem który był poddany intensywnemu tuczu, zjedzcie i porównajcie. Mam nadzieje ze wychwycicie o co mi chodzi.

Pozdrawiam

Opublikowano
Dzięki Zigi za wyczerpującą odpowiedź. Miejscami jak to czytałam to aż ślinka cieknie na myśl o rosole albo soczystego dobrze wysmażonego mięsa z bażanta.... :lol: