bieganos Opublikowano 27 Maja 2013 Opublikowano 27 Maja 2013 witam...proszę o wskazanie ewentualnej przyczyny niepowodzenia:inkubacja jaj gęsich 20 jaj się kołysało w wodzie w 25 dniu lęgu - czyli były rozwinięte pisklęta; w okresie klucia w znacznej ilości doszło do zamarcia piskląt w jajach nie rozklutych; po ręcznym otwarciu skorupy kilku jaj na wysokości komory powietrznej stwierdziłem że dziubek wyszedł z błony do tej komory jednakże na błonie wokół dziubka znajdowała sie pleśń. W dwóch jajach - nie czekając na samodzielne wyklucie naddłubałem skorupki i również w nich zauważyłem pleśń na błonie ale pisklaki żyły, po usunięciu przeze mnie błony z pleśnią wykluły się, jednakże na drugi dzień padły. W dwóch kolejnych jajach podobna sytuacja, jednakże po usunięciu kawałka błony z pleśnią pozostawiłem do dalszego wyklucia się, ale były okryte błoną konsystencji żelatyny i zasychała ona na ich puchu do stanu krystalicznego, tworząc twardą przeźroczystą okrywę. W sumie z 20 jaj w których były już pisklęta, w 11 sztukach po ich otwarciu stwierdziłem zamarłe pisklęta otoczone wyschniętą błonę w komorze powietrznej i w znacznej ilości znajdowały się na nich widoczne zarodki pleśni.dodam że wilgotność w ostatnim okresie (10 dni przed kluciem) wynosiła około 65-70% temperatura obniżona z 37,8 na 37,5 Cytuj
sputnik Opublikowano 28 Maja 2013 Opublikowano 28 Maja 2013 sprawdź ten temat, Zigi69 świetnie tutaj opisał możliwe przyczyny problemów z jajkami: http://forum.bazanty.pl/post9199.html?sid=2bf6efc28682ccbce361a5ecabf71343#p9199 Cytuj
Jan77 Opublikowano 29 Maja 2013 Opublikowano 29 Maja 2013 Możliwe ze wilgotność była za niska, przy jajach gesich najczesciej jest to ok. 80%. Z ta plesnia nie pomoge bo niestety nie miałem nigdy takiego przypadku, ani tez o takim nie słyszałem.Z tego co piszesz to temperatura była odpowiednia, wiec zakładam ze miały zbyt niską wilgotność Cytuj
zigi69 Opublikowano 29 Maja 2013 Opublikowano 29 Maja 2013 Tą wilgotność bieganos masz trochę za niską. Powinieneś podnieść wilgotność następnym razem i dodatkowo spryskiwać jajka zraszaczem przy obracaniu. Kaczki i gęsi schodzą z gniazda i pływając namaczają pióra na podbrzuszu i tym samym podwyższają wilgotność jaj po powrocie do gniazda. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi