marlutki Opublikowano 23 Maja 2013 Opublikowano 23 Maja 2013 mam problem,kogut połamał pióra ogonowe.czy mam usunąć-wyrwać stare połamane żeby odrosłe nowe? Cytuj
mokwam Opublikowano 23 Maja 2013 Opublikowano 23 Maja 2013 A po co chcesz wyrywać biedakowi te pozostałości piór?Jak bażanty zaczną się "pierzyć" (znaczy zmieniać upierzenie) to ogon sam mu odrośnie - na dobrą sprawę to nie bardzo jest się z czego cieszyć, bo na wiosnę jak zaczną się toki to znowu go sobie na kurach połamie Pozdrawiam, Cytuj
Pio45 Opublikowano 24 Maja 2013 Opublikowano 24 Maja 2013 Zgzadzam sie z mokwam, ze to nie ma sensu, tylko narobisz mu stresu a sobie kłopotu Cytuj
garzew2 Opublikowano 27 Maja 2013 Opublikowano 27 Maja 2013 A nie lepiej te pióra chociaż podocinać aby nie musiał chodzić z takimi połamanymi piórami? Wtedy dopóki się ponownie nie opierzy to te pióra przynajmniej nie będą mu przeszkadzały w poruszaniu się. Cytuj
didia12 Opublikowano 28 Maja 2013 Opublikowano 28 Maja 2013 Według mnie to najlepiej nie robić nic w przypadku złamanych piór. One same powypadają, w miarę jak ptaki będą sobie chodzić czy latać. A swoim bażantom zaoszczędzisz stresów. Cytuj
4aqua3 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Opublikowano 3 Czerwca 2013 w zeszłym roku mój kogut srebrzysty też miał połamane pióra na ogonie. Zdecydowałem się mu powyrywać te kikuty, dzięki czemu ogon kiśćca był piękny przed końcem lata. Pamiętajmy, że w naturze czasem zdarza się, że lisowi, czy innemu drapieżnikowi zostaje ogon bażanta w pysku podczas nieudanego polowania. Cytuj
zigi69 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Opublikowano 4 Czerwca 2013 W wolierach niezbyt dużych w których mimo wszystko jest sporo bażantów a woliera nie jest gęsto zarośnięta normalnym jest że koguty łamią pióra w ogonie. Powodem jest płoszenie się bażantów i wtedy najczęściej dochodzi do złamań. Wyrwanie zbyt dużo nie da ponieważ w przyszłości kogut prawdopodobnie znowu połamie pióra. No i oszczędzenia niepotrzebnego stresu dla koguta. Pozdrawiam DB. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi