Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
Rzeczywiście polietylen jest najwygodniejszym materiałem na wolierę. Tylko trzeba dać siatkę o najmniejszym oczku, żeby nie przedostały się gryzonie ani jakieś spadające liście czy patyki. U nas jest siatka z symaru, nawet na większą wolierę w zupełności wystrcza.
Opublikowano
Istnieje i to duże prawdopodobieństwo katastrofy. W dużej mierze zależ to od konstrukcji dachu. Jeśli zrobisz gęstą kratownice która utrzyma śnieg to nic się nie stanie ale jeśli siatka będzie podpierana w kilku miejscach to większe opady mokrego śniegu i mamy przepis na pozbycie sie woliery.
Opublikowano

No właśnie tego się obawiam, ale boję się aby nic się nie przecisło przez siatkę, a oczko 2,5 cm już jest dużawe, więc istnieje takie ryzyko.

CO do zamontowania to mam zamiar naciągnąc na wierzch tą siatke i od dołu podeprzeć, coś takiego jak na zdjęciu. CO sądzicie o takim rozwiązaniu?

DSC09900.JPG.55a7d0c4d5d25cb6e7bf440e21b99958.JPG

budowa woliera

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
jestem nowy w trakcie projektowania woliery dla moich ptaków. Po przeczytaniu wpisów jestem gotów założyć u siebie siatkę z oczkiem 4x4 cm. Czy macie jakieś wskazówki odnośnie stelaża do siatki ?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Mam sprawdzoną siatkę polietylenową i spisuje się doskonale, już 8 rok, i żadnych przetarć, nie odbarwia sie tez ani nic. O polipropylenowej pierwszy raz słyszę i nie wiem czy się sprawdzi na tyle co polietylenowa.
Opublikowano
mam od dwóch miesięcy siatkę polietylenową i śmiało mogę polecić. Jeśli chodzi o polipropylen - nie wiem czy wkardł się błąd w nazwie, czy na prawdę są takie siatki na bażanty. Polipropylen to przeciez taki plastik, który myślę ze jastrząb rozerwie,
  • 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 4 lata później...
Opublikowano

Moi drodzy, siatka na wolierę jaką ja z perspektywy mogę polecić musi być polietylenowa. Wszelkie inne siatki po prostu się nie sprawdzają. Ja już przerobiłem na swoich wolierach masę różnego rodzaju rozwiązań i tylko polietylen jest dobry.

Kiedyś z siatkami nie było tak łatwo - robiło się z tego co było pod ręką. Ale teraz to tylko trzeba zamówić u pewnego dostawcy. Z czystym sumieniem mogę polecić siatki z hodowlany.pl albo z e sklepu fermo.pl. Siatki z hodowlanego służą u mnie chyba już 20 lat i cały czas są mocne i dobrze się trzymają pewnie następne 20 lat nic im nie będzie.

Rozmiar oczka - ja kiedyś próbowałem na różnych wolierach zakładać różne rozmiary - przy odchowalniku #2,5cm, dla kaczek małych i kuropatw #4,0, dla bażantów i pawi #6.0 cm. Ale z perspektywy czasu wszędzie bym zakładał tą siatkę: https://hodowlany.pl/siatka-polietylenowa-na-woliery-2-5-x-2-5-cm-czarna-na-wymiar.html . Bo plany się zmieniają i potem jest problem, że chcesz wpuścić kuropatwy do piątej woliery, a tam jest siatka oczko 6cm.

Jescze jedno to kolor: zdecydowanie polecam tylko czarny.