koala1987 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Witam!Mam w planach rozwój hodowli kur i zastanawiam się jakie poidła beda najefektywniejsze i najmniej zachodu beda sprawiac - lepszy bedzie system dzwonowy czy kropelkowy? Cytuj
dominikp64 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Ja polecam ci system pojenia kropelkowego. Kury z takich poidełek mają zawsze czystą wodę no i piją tylko tyle ile potrzebują z nipelków do pojenia kropelkowego. W dzwonowych wody się gromadzi w rynnie, którą trzeba niestety co jakiś czas czyścić i przepłukiwać. Cytuj
koala1987 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Dzieki za opdowiedz, mam jeszcze pytanie ile powinienem miec takich poidełek? Ogólnie chciałbym zeby pisklęta tez piły z takiej linii....A jak pociagne całość z zasobnika to bedzie potrzebny jeszcze jakis reduktor cisnienia? Cytuj
Pio45 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Witam!Jak masz system który jest zasilany z wodociagów to musi być reduktor bo inaczej niple ci nie beda działac. A jak od beczki czy zasobnika to bedzie ok, tylko zasobnik umiesc z 20 czy 30 cm nad linia Cytuj
sputnik Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Reduktor potrzebujesz tylko przy zasilaniu z sieci wodociągowej. Ewentualnie możesz to ominąć i dać zasobnik z zaworem pływakowym - motyw jak w spłuczce toaletowej Cytuj
koala1987 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Dzieki za odpowiedzi, a wracajac do pytania ile powinno byc poidełek na te 100 kur? I ok. 400 pisklat? Cytuj
Pio45 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Ale to beda nioski? Bo jeśli tak to jedno poidełko moze byc do 10 niosek, ale najczesciej troche wiecej sie zawsze obstawia Cytuj
garzew2 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Przy intensywnym tuczu np. brojlerów można nawet robić obsadę do 15-18 sztuk kurczaków na jedno poidełko kroplujące. Ale to zależy właśnie przede wszystkim od rodzaju drobiu i metody chowu ptaków. Cytuj
koala1987 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2013 W sumie to i dla niosek i dla brojlerów bede potrzebował linii. Z tego co piszecie to wystarczy mi w sumie ok. 10 takich poidełek Cytuj
Pio45 Opublikowano 6 Maja 2013 Opublikowano 6 Maja 2013 Z tego co się orientowałem bardzo fajne gotowe linie mozna zakupić w tym sklepie:http://www.hodowlany.pl/ Cytuj
koala1987 Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Opublikowano 7 Maja 2013 dzieki za informacje przejrze sobie oferte i jak bede miał jakis problem jeszcze z wyborem linii pojenia to dam znac:) Cytuj
koala1987 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Witam!Kupiłem w końcu taka gotową linię na smoczki. Nie łączyłem jej jednak z wodociągiem tylko zasilam całość od jednej beczki. Przy takiej ilości stwierdziłem ze koszt reduktora jest za wysoki jak dla mnie a zasobnik super się sprawdza. Ogólnie zastosowałem tez miseczki wiec woda nie kapie mi na ściółkę. Powiem wam ze zakupiłem faktycznie w tym sklepie co podawałeś linka, zadzwoniłem i dopytałem o wszystko. W sumie całość wyniosła mnie ok. 150 zł. Cytuj
Pio45 Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Przy takiej domowej hodowli to pewnie nie, ale moze kiedys w przyszłosci bedziesz chcial zwiekszyc ilosc ptaków. A masz na linii jakas antygrzede? Cytuj
koala1987 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Nie mam bo uznalem, że na razie nie potrzebuję. Ewentualnie uchwyty do podiweszania nają otwory po to by przeciągnąć linię pastucha. Tą ,linię co mam mogę spokojnie rozbudowywać wiec nie ma problemu jesli hodowla się zwiększy:) Cytuj
koala1987 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Teraz w sumie ta linia pojenia która mam tez jest na większą ilość ptaków:) Cytuj
didia12 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 A czy nie miałeś problemów żeby kury się nauczyły do picia ze smoczków do pojenia kropelkowego? Szybko się przyzwyczajają do takiej metody picia wody? Cytuj
koala1987 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Powiem ci ze nie miały raczej problemu, na tych miseczkach tez troszkę wody skapło jak sprawdzałem czy wszystko jest ok. i instynktownie zaczęły kombinować. Cytuj
Pio45 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Tez zastanawiałem sie jakis czas temu nad zakupem takiej gotowej linii, tylko chciałem juz ja w pełni zautomatyzować wiec tutaj potrzebował bym reduktor jednak. Cytuj
sputnik Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Tez zastanawiałem sie jakis czas temu nad zakupem takiej gotowej linii, tylko chciałem juz ja w pełni zautomatyzować wiec tutaj potrzebował bym reduktor jednak. Niekoniecznie możesz to zasilać z beczki np. i będzie sobie to działało grawitacyjnie, oczywiście beczka musi być wyżej niż linia fajny jest też motyw (tańszy od reduktora ciśnienia) to zasobnik z zaworem pływakowym - działa to podobnie jak w spłuczce w toalecie. Cytuj
simon Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Ale sputnik ten sposób, o którym mówisz to chyba tylko na krótkie linie? Cytuj
sputnik Opublikowano 11 Września 2013 Opublikowano 11 Września 2013 To zależy co uważasz za krótką linię. Taki sposób zasilenia systemu bez problemu sprawdzi się w odcinkach nawet 20 metrowych. Cytuj
Pio45 Opublikowano 11 Września 2013 Opublikowano 11 Września 2013 Tez zastanawiałem sie jakis czas temu nad zakupem takiej gotowej linii, tylko chciałem juz ja w pełni zautomatyzować wiec tutaj potrzebował bym reduktor jednak. Niekoniecznie możesz to zasilać z beczki np. i będzie sobie to działało grawitacyjnie, oczywiście beczka musi być wyżej niż linia fajny jest też motyw (tańszy od reduktora ciśnienia) to zasobnik z zaworem pływakowym - działa to podobnie jak w spłuczce w toalecie. O super pomysl zes mi tutaj zasugerował.Czyli jak ma zasobnik z tym pływakiem to tez od magistarli pociagne:)a w sumie sam pływak jak kupie to tez sie cos skombinuje i wyjdzie o niebo taniej:) Cytuj
Jan77 Opublikowano 12 Września 2013 Opublikowano 12 Września 2013 W sumie jest to jeden z najprostszych sposobów przy takich krótszych liniach, ale przy długich trochę bałbym się coś takiego zastosowac:/ Cytuj
Pio45 Opublikowano 14 Września 2013 Opublikowano 14 Września 2013 Jak to działa na zasadzie zaworu to czego sie bac? Cytuj
Jan77 Opublikowano 23 Września 2013 Opublikowano 23 Września 2013 No ale przy długich liniach to jaka beczke trzeba by było zastosowac zeby nie zalewac ciagle, nie opłacałoby się Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi