Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja polecam ci system pojenia kropelkowego. Kury z takich poidełek mają zawsze czystą wodę no i piją tylko tyle ile potrzebują z nipelków do pojenia kropelkowego. W dzwonowych wody się gromadzi w rynnie, którą trzeba niestety co jakiś czas czyścić i przepłukiwać.
Opublikowano

Dzieki za opdowiedz, mam jeszcze pytanie ile powinienem miec takich poidełek?

Ogólnie chciałbym zeby pisklęta tez piły z takiej linii....

A jak pociagne całość z zasobnika to bedzie potrzebny jeszcze jakis reduktor cisnienia?

Opublikowano

Witam!

Jak masz system który jest zasilany z wodociagów to musi być reduktor bo inaczej niple ci nie beda działac. A jak od beczki czy zasobnika to bedzie ok, tylko zasobnik umiesc z 20 czy 30 cm nad linia

Opublikowano
Przy intensywnym tuczu np. brojlerów można nawet robić obsadę do 15-18 sztuk kurczaków na jedno poidełko kroplujące. Ale to zależy właśnie przede wszystkim od rodzaju drobiu i metody chowu ptaków.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam!

Kupiłem w końcu taka gotową linię na smoczki. Nie łączyłem jej jednak z wodociągiem tylko zasilam całość od jednej beczki. Przy takiej ilości stwierdziłem ze koszt reduktora jest za wysoki jak dla mnie a zasobnik super się sprawdza. Ogólnie zastosowałem tez miseczki wiec woda nie kapie mi na ściółkę. Powiem wam ze zakupiłem faktycznie w tym sklepie co podawałeś linka, zadzwoniłem i dopytałem o wszystko. W sumie całość wyniosła mnie ok. 150 zł.

Opublikowano
Nie mam bo uznalem, że na razie nie potrzebuję. Ewentualnie uchwyty do podiweszania nają otwory po to by przeciągnąć linię pastucha. Tą ,linię co mam mogę spokojnie rozbudowywać wiec nie ma problemu jesli hodowla się zwiększy:)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Tez zastanawiałem sie jakis czas temu nad zakupem takiej gotowej linii, tylko chciałem juz ja w pełni zautomatyzować wiec tutaj potrzebował bym reduktor jednak.
Opublikowano
Tez zastanawiałem sie jakis czas temu nad zakupem takiej gotowej linii, tylko chciałem juz ja w pełni zautomatyzować wiec tutaj potrzebował bym reduktor jednak.

Niekoniecznie ;) możesz to zasilać z beczki np. i będzie sobie to działało grawitacyjnie, oczywiście beczka musi być wyżej niż linia :) fajny jest też motyw (tańszy od reduktora ciśnienia) to zasobnik z zaworem pływakowym - działa to podobnie jak w spłuczce w toalecie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niekoniecznie ;) możesz to zasilać z beczki np. i będzie sobie to działało grawitacyjnie, oczywiście beczka musi być wyżej niż linia :) fajny jest też motyw (tańszy od reduktora ciśnienia) to zasobnik z zaworem pływakowym - działa to podobnie jak w spłuczce w toalecie.

O super pomysl zes mi tutaj zasugerował.

Czyli jak ma zasobnik z tym pływakiem to tez od magistarli pociagne:)

a w sumie sam pływak jak kupie to tez sie cos skombinuje i wyjdzie o niebo taniej:)

• 2 tygodnie później...