Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam duży problem z samcem bażanta. Stał się on bardzo agresywny i zadziorny. Wcześniej chciałam go sparować z dwiema samicami. jedną zadziobała na śmierć druga też już została nieźle poturbowana. Wcześniej nie miałam takich problemów. Co może być powodem takiego zachowania?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Prawdopodobnie to gej, a tak na poważnie też miałem w tym roku taką sytuację i zakończyło się na dobrym obiadku w niedzielę. Ja sobie z tym nie dałem rady. Nawet po założeniu osłonek holland też był agresywny, poturbował mi dwie samice i dostał w czapkę teraz mam święty spokój :wink:
Opublikowano

didia12,

Jaki to gatunek bażanta?

Jeżeli łowny to należy trzymać minimum 7 kur z jednym kogutem (przy "jurnym" kogucie to i tak o jakieś 3 za mało, ale za to gwarancja zalężonych jajek :D ).

Ja trzymam stada podstawowe w takich własnie proporcjach i pomimo, że moje koguty są poza sezonem lęgowym wyjatkowo spokojne to i tak teraz kury są już lekko pozbawione piór (zwłaszcza na grzbiecie).

I pamietaj, że kogut nie dziobie kury - on tylko jej alimenty z głowy wybija..... :twisted:

Pozdrawiam,

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Tez uwazam ze poprostu ma za mało samic. Ja kiedys miałem podobny przypadek i odseparowałem po prostu bazanta i zalozyłem osłonke na dziób. U mnie zdało egzamin.

Czytałem gdzies tez ze na agresje moze wpływac jakis pasozyt

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, może właśnie ma za mało samic i go energia roznosi :lol:

Będę musiała pomyśleć nad poszerzeniem mu grona samiczek, żeby tak nie wymęczał moje dwie kurki.

Opublikowano
No niestety tez miałem taki problem, jednak u mnie nic nie pomagało, odseparowałem go i po pewnym czasie znów wpusicłem do samic (samic było 4) ale problem znów sie pojawił, wiec skonczył w potrawce