didia12 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Witam. Mam duży problem z samcem bażanta. Stał się on bardzo agresywny i zadziorny. Wcześniej chciałam go sparować z dwiema samicami. jedną zadziobała na śmierć druga też już została nieźle poturbowana. Wcześniej nie miałam takich problemów. Co może być powodem takiego zachowania? Cytuj
mario19974 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Prawdopodobnie to gej, a tak na poważnie też miałem w tym roku taką sytuację i zakończyło się na dobrym obiadku w niedzielę. Ja sobie z tym nie dałem rady. Nawet po założeniu osłonek holland też był agresywny, poturbował mi dwie samice i dostał w czapkę teraz mam święty spokój Cytuj
mokwam Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 didia12, Jaki to gatunek bażanta?Jeżeli łowny to należy trzymać minimum 7 kur z jednym kogutem (przy "jurnym" kogucie to i tak o jakieś 3 za mało, ale za to gwarancja zalężonych jajek ).Ja trzymam stada podstawowe w takich własnie proporcjach i pomimo, że moje koguty są poza sezonem lęgowym wyjatkowo spokojne to i tak teraz kury są już lekko pozbawione piór (zwłaszcza na grzbiecie). I pamietaj, że kogut nie dziobie kury - on tylko jej alimenty z głowy wybija..... Pozdrawiam, Cytuj
Pio45 Opublikowano 20 Maja 2013 Opublikowano 20 Maja 2013 Witam!Tez uwazam ze poprostu ma za mało samic. Ja kiedys miałem podobny przypadek i odseparowałem po prostu bazanta i zalozyłem osłonke na dziób. U mnie zdało egzamin.Czytałem gdzies tez ze na agresje moze wpływac jakis pasozyt Cytuj
didia12 Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Opublikowano 24 Maja 2013 Dzięki za odpowiedzi, może właśnie ma za mało samic i go energia roznosi Będę musiała pomyśleć nad poszerzeniem mu grona samiczek, żeby tak nie wymęczał moje dwie kurki. Cytuj
Jan77 Opublikowano 28 Maja 2013 Opublikowano 28 Maja 2013 No niestety tez miałem taki problem, jednak u mnie nic nie pomagało, odseparowałem go i po pewnym czasie znów wpusicłem do samic (samic było 4) ale problem znów sie pojawił, wiec skonczył w potrawce Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi