JarekPowozy Opublikowano 28 Marca 2013 Opublikowano 28 Marca 2013 WitamMam wielki kłopot .Odkryłem inkubator .Jajka są w 9 oraz 14 dniu inkubacji .W tym czasie miałem bardzo nieoczekiwaną wizytę i zaponiałem nakryć inkubatora .Był odkryty 1,5 godziny .Czy to oznacza że zarodki zamarły i nic z tego nie będzie ?Jajka są kacze a temperatura w domu to ok 18-20 stopni .Ten sezon jest moim pierwszym i dlatego jestem ZAŁAMANY Cytuj
sputnik Opublikowano 29 Marca 2013 Opublikowano 29 Marca 2013 Może nie będzie tak źle. Zwróć uwagę, że ptaki też nie siedzą ciągle na grzędzie, tylko schodzą i zostawiają jajka. Cytuj
adam Opublikowano 29 Marca 2013 Opublikowano 29 Marca 2013 Raczej nic się im nie stało,ale weż je prześwietl i zobaczysz na 100% czy się ruszają w środku wtedy będziesz pewny.Pozdrawiam. Cytuj
JarekPowozy Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Opublikowano 31 Marca 2013 WitamA wiec nic się nie stało .Wniosek z tego że takie schłodzenie na 1,5 godziny nie jest lub nie musi być szkodliwe . Cytuj
sputnik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Dokładnie. Napisz jak Ci poszło z wylęgiem! Pozdrawiam Cytuj
mokwam Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Nie tylko nie jest źle, ale wręcz bardzo dobrze.Okresowe schładzanie kaczych jajek jest wręcz wskazane przy inkubacji podobnie jak zraszanie ich wodą.Tak jak napisali przedmówcy kaczki w przeciwieństwie do innych ptaków dosyć często schodzą z jaj i z reguły wracają na te jaja mokre.Takie zachowanie kaczek co prawda powoduje bardzo długi okres inkubacji (zresztą jak u wszystkich ptaków wodnych), ale za to skutkuje zazwyczaj wysokim procentem wylęgu i bardzo silnymi młodymi ptakami. Pozdrawiam, Cytuj
Pio45 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Kurcze cenna uwaga! Nigdy nie inkubowałem kaczych jaj ale moze w przyszłosci nad tym pomysle i nawet bym nie wpadł na pomysl zeby zraszac je woda! Cytuj
mokwam Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Pod poniższym linkiem znajduje się sporo ciekawych informacji na temat inkubacji wszelakiego rodzaju ptactwa.Mam nadzieję, że Wam się przyda: Pozdrawiam, Cytuj
sputnik Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 jeżeli chodzi o ciekawą lekturę na temat inkubacji to mogę polecić tą stronę: http://www.inkubatory.net Cytuj
Pio45 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Nie znałem tych stron ale myles ze bede czesto je odwiedzal:) Cytuj
Jan77 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Może nie będzie tak źle. Zwróć uwagę, że ptaki też nie siedzą ciągle na grzędzie, tylko schodzą i zostawiają jajka. No dokładnie jak w naturalnych warunkach to ptaki tez nie siadza ciagle na jajkach wiec krótkotrwałe ochłodzenie nic nie zaszkodziAle zwwsze mozesz przeswietlic jaja by sprawdzic czy nic sie nie stalo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi