JarekPowozy Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 WitamCzy ktoś mógłby powiedzieć jak to jest .Mam wolierę o wymiarach 15 m/30 mDo tej pory trzymałem tam np.30 bazantów i 4 perliczki .Ile tak naprawdę mógłbym tam trzymać bażantów łownych.Będę wdzięczny za odpowiedz osoby doświadczonej. Cytuj
mario19974 Opublikowano 26 Marca 2013 Opublikowano 26 Marca 2013 Ja trzymałem w zeszłym roku 100 sztuk na 80 m2 i nie było kanibalizmu. Bażanty ładnie opierzone, zdrowe o wadze samców do 1,5 kg na czyste mięso. Nieważne ile chcesz hodować, ale jakie warunki chcesz im stworzyć. Na moje to można spokojnie trzymać 300 sztuk. Jednak są 4 zasady przy takiej hodowli: nasadki na dzioby holland dla każdego, pokarm w karmidłach cały czas dostępny, aby ptactwo nie było głodne i codziennie świeża woda oraz co 2 3 tygodnie uzupełniać w podłożu minerały jak wapń, magnez itp. No ile latem zielonka do oporu. Przy 100 sztukach koszt hodowli to 250 zł miesięcznie. Więc trzeba mieć świadomość, czym grozi hodowla takiej ilości ptactwa. Cytuj
Pio45 Opublikowano 26 Marca 2013 Opublikowano 26 Marca 2013 Widzisz wszystko zależy od hodowcy, zawsze na poczatek mozesz tam wpuscic ok 200 ptaków i co jakis czas nowe wpuszczac.Ale ogólnie mysle ze jakbyc im zapewnił takie warunki jak kolega powyzej to nie powinno byc problemow. Najwiekszy problem to własnie z ta agresja, ale to tez bedziesz widział po ptakach Cytuj
garzew2 Opublikowano 27 Marca 2013 Opublikowano 27 Marca 2013 Z tego co wiem to znacznie częstszą przyczyną zjawiska kanibalizmu w stadzie jest nieodpowiednie żywienie i brak właściwych składników mineralnych i witamin.Zbyt duże zagęszczenie również jest powodem kanibalizmu, ale jeżeli będziesz się trzymać zaleceń jak pisze mario19974 to nie będzie problemów. Cytuj
Jan77 Opublikowano 27 Marca 2013 Opublikowano 27 Marca 2013 Ja ogólni od jednego hodowcy kiedys słyszałem ze na jednego ptaka powinno przypadac chociaz 2m2, trzymam sie tego ale moja hodowla nie jest tak duza Cytuj
JarekPowozy Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Opublikowano 28 Marca 2013 Bardzo dziękuję wszystkim za informacje .Jakoś zaryzykuję i "upchnę" 200 sztuk .A po sezonie będę mógł podzielić się uwagami . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.