didia12 Opublikowano 21 Marca 2013 Opublikowano 21 Marca 2013 Witam. Chciałam zapytać czy u was też gody u bażantów się tak długo odwlekają. Z tego co wyczytałam tutaj na stronie to powinny się one już dawno rozpocząć w luty. A tu już kończy się marzec i u mnie z tego co widzę się nic nie dzieje. Cytuj
Jan77 Opublikowano 21 Marca 2013 Opublikowano 21 Marca 2013 Niestety u mnie to samo...wydaje mi sie ze to przez te pogody, bo nie wiem jak u ciebie ale ja jestem z rejonu Wielkopolski i tu straszny snieg, wiec pewnie ptakom tez sie cos poprzestawiało...w tamtym roku pamiętam ze zaczeły mi się gody na poczatku marca... Cytuj
bazant00 Opublikowano 21 Marca 2013 Opublikowano 21 Marca 2013 kurcze ja mam problem bo strasznie duzo śniegu napadało wszystkie bazanty sa razem w dużej wolierze a małe zasypane teraz śnieg topnieje powoli ale jeszcze to potrwa kiedy waszym zdaniem moge najpozniej porozdzielać rasy patrząć na pogode to legi chyba dużo się opóżnia? Cytuj
sputnik Opublikowano 22 Marca 2013 Opublikowano 22 Marca 2013 Z pewnością się opóźnią, ale spokojnie natura i ptaki na pewno dadzą radę. Nic nie poradzimy na przedłużającą się zimę... Cytuj
garzew2 Opublikowano 22 Marca 2013 Opublikowano 22 Marca 2013 Ja słyszałem prognozy że do Wielkanocy to raczej małe szanse na ocieplenie. "Wiosny ani widu ani słychu". A w ten weekend to nawet do -10oC. Zima się przedłuża to i zwierzęta wyczekują ile się tylko da. Wylęgi w takich warunkach słabo by się skończyły chociaż bażanty to i tak bardzo wytrzymałe zwierzęta. Cytuj
zigi69 Opublikowano 22 Marca 2013 Opublikowano 22 Marca 2013 Kolego garzew2 co do wytrzymałości bażantów to się z Tobą nie zgodzę zwłaszcza jeśli chodzi o wychów młodych, w warunkach hodowlanych śmiertelność wśród młodych jest duża a w warunkach naturalnych wystarczy ulewa zwłaszcza wieczorem lub w nocy lub nawet lekki deszcz ale przez jakiś czas utrzymujący się i śmiertelność wśród młodych jest prawie 100%, dla młodych bażantów nie ma nic gorszego jak deszcz nawet przymrozki nie są tak groźne jak deszcz. A prawdą jest ze gdyby nie ciągła introdukcja i dokarmianie bażantów przez myśliwych to bażant na obszarze polski dawno by wyginął. Cytuj
garzew2 Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 OK rozumiem. Nie jestem ekspertem, po prostu założyłem że bażanty są zahartowane i raczej są to zwierzęta wytrzymałe na mróz szczególnie te hodowane na półdziko. Ale w przypadku piskląt to masz rację: deszcz i mróz to by wykończyło większość młodych i tu nie ma żadnej dyskusji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi