Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie pytanko: czy ktoś stosował tzw. spray przeciw kanibalizmowi? Środek nazywa się NO-BITE. Chce spróbować go zastosować zamiast zakładania nosków na dzioby.

pozdrawiam

Opublikowano
Mój tata jak na kanibalizm stosował kiedyś denaturat. Spryskiwał całe stado, aby zniwelować zapachy, i żeby wszystkie miały jednakowy zapach. Na pewien czas pomagało i ptaki się uspokajały. Ciekawe czy ten spray też działa na zasadzie stłumienia i ujednolicenia zapachów w całym stadzie.
Opublikowano
Z tego co się orientuję to tym środkiem NO-BITE spryskuje się nie ptaki, a ściany pomieszczeń, w których się one znajdują. Słyszałem też dobre opinie o nim, ale sam nie stosowałem.
Opublikowano
Czasami okazuje się po prostu że w wolierze jest zbyt duże zagęszczenie bażantów co powoduje występowanie zjawiska kanibalizmu w stadzie. Zmniejszenie liczebności czy podział woliery często przynosi dobre skutki.
Opublikowano
Dokładnie tak jak mówi Dominikp64, zapewnienie odpowiedniej przestrzeni jest bardzo ważne. Istotną rolę odgrywa też zapewnienie odpowiednich składników pokarmowych, bo jeżeli ptaki będą miały jakieś niedobory to mogą się właśnie zacząć problemy.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, zapomniałem złożyć relację...

towar przyszedł bardzo szybko już na drugi dzień, od razu naniosłem środek na ściany pomieszczenia, widoczne efekty można było zauważyć po ok. 12 h. Także mogę polecić na spokojnie ten spray jeżeli ktoś nie chce używać osłonek na dzioby.

Opublikowano

Zapachu jako takiego mocnego nie ma, trzeba pryskać 1 raz dziennie to momentu, gdy dziobanie ustąpi ;) no dam link jak chcesz to poczytaj opis:

http://www.hodowlany.pl/i307_Zapobieganie_kanibalizmowi_i_agresji_spray_NO_FIGHT.html