janek Opublikowano 7 Marca 2013 Opublikowano 7 Marca 2013 Witajcie mam takie pytanie - jak jest z wydajnością płyt grzewczych w porównaniu do tradycyjnych żarówek promiennikowych? Bo nie wiem czy warto inwestować więcej w wyposażenie odchowalnika... pozdrawiam Cytuj
sputnik Opublikowano 11 Marca 2013 Opublikowano 11 Marca 2013 płyty grzewcze dla piskląt są bardzo wydajne, kiedyś natrafiłem na porównanie towarów - żarówek promiennikowych i płyt grzewczych i płyty pozwalały zaoszczędzić 4 razy więcej pieniędzy ze względu na oszczędność energii. Cytuj
janek Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Opublikowano 12 Marca 2013 Muszę przyznać, że to ciekawe. Gdzie można kupić jakieś dobre płyty grzewcze? Cytuj
sputnik Opublikowano 13 Marca 2013 Opublikowano 13 Marca 2013 Na infermo.pl widziałem fajne holenderskie z Olby, z regulacją wysokości Cytuj
garzew2 Opublikowano 14 Marca 2013 Opublikowano 14 Marca 2013 Dorzucę jeszcze parę słów. Płyty grzewcze są bardziej efektywne gdyż ogrzewają dokładnie określoną powierzchnię z niedużej odległości. Natomiast w przypadku promienników, które zawieszane muszą być wyżej, wytwarzanie ciepło rozchodzi się w formie stożka i część tego ciepła rozchodzi się na cały kurnik, co powoduje że promienniki muszą generować znacznie więcej ciepła żeby dogrzać kurczaki. Cytuj
sputnik Opublikowano 15 Marca 2013 Opublikowano 15 Marca 2013 Dorzucę jeszcze parę słów. Płyty grzewcze są bardziej efektywne gdyż ogrzewają dokładnie określoną powierzchnię z niedużej odległości. Natomiast w przypadku promienników, które zawieszane muszą być wyżej, wytwarzanie ciepło rozchodzi się w formie stożka i część tego ciepła rozchodzi się na cały kurnik, co powoduje że promienniki muszą generować znacznie więcej ciepła żeby dogrzać kurczaki. Bardzo dobrze powiedziane Cytuj
tomek87 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Tak jest, płyty grzewcze zdecydowanie są bardzo wydajne. Cytuj
dominikp64 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Płyty grzewcze mają jeszcze jedną zaletę a mianowicie zwierzęta nie leżą na zimnej posadzce czy rusztach. Ma to szczególne znaczenie teraz, kiedy grunt i podłogi po zimie są mocno wychłodzone, i po prostu ciągnie od nich zimnem. Cytuj
sputnik Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Jedyny minus płyt wg mnie to mniejsza ilość ptaków jaką można dogrzać, ale to wiadomo jeżeli ktoś ma 50 piskląt i chce je ekonomicznie dogrzać to płyta grzewcza będzie najlepszym wyborem. Cytuj
janek Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2013 A co będzie bardziej wydajne płyta grzewcza czy mata grzewcza? O tej drugiej czytałem w jednym temacie na forum i wiem, że na pewno taniej wychodzi Cytuj
Pio45 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Ostatnio zainwestowałem i kupiłem jedna mate grzewcza, jednak z racji ze nie mam jeszcze pisklat to nie odpowiem jak z wydajnosciaNapisze jak tylko wyprobuje:) Cytuj
sputnik Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 A co będzie bardziej wydajne płyta grzewcza czy mata grzewcza? O tej drugiej czytałem w jednym temacie na forum i wiem, że na pewno taniej wychodzi Patrzysz na moc jednego i drugiego, to Ci wskazuje pobór prądu. Do jednego i drugiego możesz termoregulator podłączyć ewentualnie, żeby zredukować moc. Cytuj
dominikp64 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Myślę że płyta grzewcza będzie miała większą wydajność, ze względu że tam na całej powierzchni płyty rozłożone są grzałki i będzie równomiernie dogrzewać na całej powierzchni, natomiast w przypadku mat ciepło jest dopiero rozprowadzane i zawsze na końcach będzie trochę mniejsza temperatura grzania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi