Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie mam takie pytanie - jak jest z wydajnością płyt grzewczych w porównaniu do tradycyjnych żarówek promiennikowych? Bo nie wiem czy warto inwestować więcej w wyposażenie odchowalnika...

pozdrawiam

Opublikowano
płyty grzewcze dla piskląt są bardzo wydajne, kiedyś natrafiłem na porównanie towarów - żarówek promiennikowych i płyt grzewczych i płyty pozwalały zaoszczędzić 4 razy więcej pieniędzy ze względu na oszczędność energii.
Opublikowano
Dorzucę jeszcze parę słów. Płyty grzewcze są bardziej efektywne gdyż ogrzewają dokładnie określoną powierzchnię z niedużej odległości. Natomiast w przypadku promienników, które zawieszane muszą być wyżej, wytwarzanie ciepło rozchodzi się w formie stożka i część tego ciepła rozchodzi się na cały kurnik, co powoduje że promienniki muszą generować znacznie więcej ciepła żeby dogrzać kurczaki.
Opublikowano
Dorzucę jeszcze parę słów. Płyty grzewcze są bardziej efektywne gdyż ogrzewają dokładnie określoną powierzchnię z niedużej odległości. Natomiast w przypadku promienników, które zawieszane muszą być wyżej, wytwarzanie ciepło rozchodzi się w formie stożka i część tego ciepła rozchodzi się na cały kurnik, co powoduje że promienniki muszą generować znacznie więcej ciepła żeby dogrzać kurczaki.

Bardzo dobrze powiedziane :wink:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Płyty grzewcze mają jeszcze jedną zaletę a mianowicie zwierzęta nie leżą na zimnej posadzce czy rusztach. Ma to szczególne znaczenie teraz, kiedy grunt i podłogi po zimie są mocno wychłodzone, i po prostu ciągnie od nich zimnem.
Opublikowano
Jedyny minus płyt wg mnie to mniejsza ilość ptaków jaką można dogrzać, ale to wiadomo jeżeli ktoś ma 50 piskląt i chce je ekonomicznie dogrzać to płyta grzewcza będzie najlepszym wyborem.
Opublikowano
A co będzie bardziej wydajne płyta grzewcza czy mata grzewcza? O tej drugiej czytałem w jednym temacie na forum i wiem, że na pewno taniej wychodzi :wink:

Patrzysz na moc jednego i drugiego, to Ci wskazuje pobór prądu. Do jednego i drugiego możesz termoregulator podłączyć ewentualnie, żeby zredukować moc.

Opublikowano
Myślę że płyta grzewcza będzie miała większą wydajność, ze względu że tam na całej powierzchni płyty rozłożone są grzałki i będzie równomiernie dogrzewać na całej powierzchni, natomiast w przypadku mat ciepło jest dopiero rozprowadzane i zawsze na końcach będzie trochę mniejsza temperatura grzania.