zbyniu78 Opublikowano 4 Lutego 2013 Opublikowano 4 Lutego 2013 witam, koledzy doradźcie mi, który rodzaj karmideł byłby lepszy: metalowe ocynkowane czy z tworzywa sztucznego? Karmidła będą stosowane dla większej ilości bażantów Cytuj
mokwam Opublikowano 4 Lutego 2013 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zdecydowanie tworzywo sztuczne.....Ocynk niestety ma właściwości utleniające, co jest szkodliwe dla każdego organizmu żywego.Jeżeli potrzebujesz jednak czegoś mocniejszego jak plastik, polecam karmidła ze stali nierdzewnej - drogie, ale na wieki..... Pozdrawiam... Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Opublikowano 5 Lutego 2013 hmm to ciekawe z tym utlenianiem ocynku, nie myślałem wcześniej o tym....a te karmidła z tworzyw sztucznych nie ma z nimi problemów zimą? Nie pękają na mrozie? Cytuj
garzew2 Opublikowano 5 Lutego 2013 Opublikowano 5 Lutego 2013 Pierwsze słyszę z tym utlenianiem się cynku. Przecież zawsze było, że najlepsze wiadra to ocynkowane, bo mimo znacznego kontaktu z wodą nie zardzewieją. Uważam, że jeżeli jest dobry ocynk to takie karmidło nie ma możliwości, aby zaczęło korodować nawet po kilku latach wystawiania na warunki atmosferyczne. Cytuj
Pio45 Opublikowano 5 Lutego 2013 Opublikowano 5 Lutego 2013 Szczerze to tyle opinii ilu hodowców, znam osoby które nigdy w życiu nie kupiło by karmidła czy poidła ocynkowanego, a znam takich co tylko takie kupują. Ja osobiście mam z tworzywa i nie narzekam Cytuj
sputnik Opublikowano 7 Lutego 2013 Opublikowano 7 Lutego 2013 hmm to ciekawe z tym utlenianiem ocynku, nie myślałem wcześniej o tym....a te karmidła z tworzyw sztucznych nie ma z nimi problemów zimą? Nie pękają na mrozie? To zależy jak je zostawisz na mrozie z wodą to woda zamarznie, ale samo poidło nie popęka, bo ma jednolitą powierzchnię. Z drugiej strony jak Ci takie zmarznięte poidło upadnie na ziemię, to z łatwością się roztrzaska w kilku miejscach. Cytuj
Pio45 Opublikowano 7 Lutego 2013 Opublikowano 7 Lutego 2013 Jeśli w czasie dużych mrozów zostawisz poidło z tworzywa na zewnatrz to pewnie ze moze peknac, dlatego lepiej miec takie ocynkowane, bo z plastiku poidła dobre sa do zastosowania wewenatrz. Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Opublikowano 8 Lutego 2013 OK, dzięki za podpowiedzi, jestem teraz trochę mądrzejszy Cytuj
hunter Opublikowano 13 Czerwca 2018 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Kto z Was ma może to karmidło ? Jak się sprawdza? Zastanawiam się nad zakupem do woliery. Cytuj
kunek Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 mam coś takiego już ponad rok i jestem zadowolony, uzupełniam raz na 2 tygodnie i mam spokój Cytuj
stasiu77 Opublikowano 11 Lipca 2018 Opublikowano 11 Lipca 2018 Dla mnie jest za duże, a też nie może wilżeć za długo w takim zbiorniku raczej, ja mam 18 kg Cytuj
komor Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Te 140 kg to typowo dla dużych hodowców. Ja mam u siebie takie 18 kg z okapnikiem, więc pasza mi nie moknie. 18 kg to już również duża pojemność Cytuj
mieciu1988 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Widzę że to karmidło wygląda na bardzo solidne, metalowe, boki nitowane. Podpowiedz proszę kolego gdzie takie mogę zakupić? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi