zbyniu78 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Witam, chciałbym się poradzić: czy siatka z oczkiem sześciokątnym będzie odpowiednim zabezpieczeniem woliery? Czy raczej coś mocniejszego używać? grubość drutu takiej siatki to 1 mm. Cytuj
robs123 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Ja heksagonalną siatkę mam na dachu i bardzo dobrze się sprawdza. Natomiast ścianki mam z siatki 2m o grubszym drucie ze względu na psy czy inne silne zwierzęta, np. lisy . Heksagonalna siatka jest dobra bo zwierzęta płosząc się uderzają o nią i nie rozbijają sobie głów ze względu na jej miękkość. Cytuj
sputnik Opublikowano 29 Stycznia 2013 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgadzam się całkowicie z Robsem. Ewentualnie możesz takiej siateczki używać to wygradzania wolier ale od wewnątrz. Z zewnątrz to powinieneś mieć coś mocniejszego. Cytuj
Pio45 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgadzam sie ze sputnikime zeby na zewnatrz os mocniejszego byłomi kiedys kuna przegryzała po prostu drucik z siatki hex Cytuj
garzew2 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Nie do końca się zgadzam. Siatka heksagonalna również może być. Tylko wtedy trzeba postawić wolierę na wyższym fundamencie albo można wkopać jakieś płyty np. z eternitu tak żeby wystawały na jakieś 30-50cm nad ziemią i dopiero od nich rozciągać siatkę heksagonalną. Wtedy kuna albo łaska musi stawać na tylnich łapkach żeby dostać się do siatki, aby ją próbować przegryźć - co jest dla niej bardzo trudne i niewygodne.No i dodatkowo woliera jest zabezpieczona przed podkopami. Cytuj
Pio45 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Tez dobre rozwiazanie, ja mam siatke ogrodzeniowa wkopana gleboko w ziemie i jeszcze umieszkona przed tym ta z oczkiem szesciokatnym. A masz taki fundament zrobiony? Cytuj
garzew2 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Nie robiąc fundamenty to trzeba by zaplanować wolierę na wiele wiele lat. Ja u siebie mam wkopane płyty eternitowe, zostało mi jeszcze ich trochę - tylko leżały i przeszkadzały a tak są jakoś wykorzystane no i bażanty porządnie zabezpieczone. Cytuj
Pio45 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Na wiele lat i brac pod uwage ewentualnie ze w przyszłosci sie rozwinie. u mnie przy tej wkopanej siatce nie ma problemow ale moze wykorzystam pomysl przy przebudowie jakiejs Cytuj
koala1987 Opublikowano 1 Lutego 2013 Opublikowano 1 Lutego 2013 Korzystając z okazji ze powstał taki temat to jaka najlepiej siatkę z oczkiem sześciokatnym zastosowac w stosunku do bazantów? I lepeij zeby była w powłoce czy ocynku? Cytuj
Pio45 Opublikowano 4 Lutego 2013 Opublikowano 4 Lutego 2013 Mozesz swobodnie zastosowac nawet taka z oczkiem 25 mm. A to czy ocynkowana czy w powłoce to zalezy od ciebie, ja osobiscie mam w powłoce zielonej z PCV i nie narzekam, bo z siatka nic sie nie dzieje Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi